Indemnizatie reparatorie pentru veteranii de razboi indepartati abuziv din armata dupa instaurarea comunismului
Veteranii de război îndepărtaţi abuziv din armată după instaurarea comunismului în România şi cei care au avut de suferit din motive politice vor primi o indemnizaţie reparatorie. Preşedintele a promulgat vineri legea modificată în Parlament care vine în sprijinul militarilor daţi afară din armată din ordinul sovieticilor.
Generalul în retragere Mircea Toma Vlaicu, în vârstă de 93 de ani, a fost epurat din armata română de comunişti, de două ori. În 1945, când s-a întors de pe Frontul de vest, din Cehoslovacia. După 7 ani a fost rechemat în armată şi dat din nou afară, în 1964. Deşi erou pe front, braşoveanul a lucrat până la pensie la Drumuri şi Poduri.
Militarii îndepărtaţi abuziv din armată sau din unităţile de grăniceri, în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, vor primi o indemnizaţie lunară de 2.415 lei, pe lângă cea de veteran de război. O măsură reparatorie care vine la 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. În prezent, mai sunt în viaţă 20.000 de veterani de război. Pentru mulţi dintre ei, indemnizaţia nu ajunge nici de medicamente.
Maria Botescu a fost infirmieră în cel de-al doilea Război Mondial. S-a oferit voluntar pentru Crucea Roşie şi a lucrat într-un spital de campanie condus de măicuţe, până când s-a încheiat războiul. Soţul său, căpitanul Gheorghe Botescu, a luptat pe ambele fronturi, ca ofiţer în armata regală. În 1952 a fost dat afară din armată.
Anul trecut, după 62 de ani, Ministerul Apărării i-a recunoscut meritele din război şi calitatea de fost cadru militar îndepărtat abuziv din armată. Dar Gheorghe Botescu nu mai este în viaţă. Soţia sa primeşte acum, la 92 de ani, acest ajutor din partea statului.
Veteranii de război daţi afară abuziv din armată sau văduvele acestora trebuie să se adreseze MApN pentru a obţine un atestat care să certifice că pot beneficia de noile drepturi. stiri.tvr.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.