Din 2015 zilele din concediul anual de odihna neefectuate se reporteaza conform unei directive europene

 

O directivă CE se aplică de anul acesta și în România

calendarÎncepând din acest an, zilele din concediul anual de odihnă neefectuate se reportează, putând fi efectuate într-o perioadă de până la 18 luni, începând din anul următor

Anul acesta au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Muncii iar unele dintre ele se referă la acordarea concediului de odihnă. Astfel, conform noilor reglementări, vor fi considerate activitate prestată și vor fi luate în considerare la stabilirea concediului de odină anual perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Dacă aceste perioade au survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav. Dacă nu este posibil, zilele neefectuate vor fi reprogramate.

Recuperare în 18 luni

Legea prevede că angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical din cauza incapacității temporare de muncă prelungite pe parcursul unui an calendaristic.
Deși Codul Muncii prevede efectuarea concediului de odihnă în fiecare an, există însă și derogări: ”În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul urmator celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”. Conform legii, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Drepturi cîștigate după 8 ani

Armonizarea Codului Muncii cu legislația europeană vine la opt ani de la aderarea României la UE și la 12 ani de la adoptarea Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European și Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Norma europeană nu face nici o distincție între lucrătorii care în perioada de referință sunt absenți de serviciu pentru că se află în concediu medical și cei care au lucrat efectiv în perioada menționată. Totodată, Curtea de Justiție a UE a interpretat anumite dispoziții din Directivă, arătând că durata concediului anual de odihnă nu trebuie să fie diminuată de concediul medical. De asemenea, CJUE a dat dreptul salariatului de a-și recupera ulterior concediul de odihnă. Gabriela Antoniu, jurnalul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie