Ce taxe trebuie sa platesti daca singurul venit e dobanda de la banca?
Peste 12 milioane de români îşi ţin economiile la bancă. Suma medie depusă într-un depozit bancar este de 7.500 de lei. Dobanda încasată este de circa 2,5% pe an, adică un venit anual de 187 de lei, din care se reţine la sursă impozitul pe venit de 16%. Venitul net devine astfel 157 de lei. Însă cum proiectul de Cod fiscal impune un plafon minim de circa 800 de lei, rezultă că respectivul deponent va plăti CASS mai mare decât venitul încasat efectiv dacă nu are alte surse de venit. Dacă deponentul este salariat sau pensionar, este exclus de la plata acestei contribuţii pentru că CASS este deja plătit.
Introducerea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din investiţii şi impunerea unui plafon minim de plată de circa 800 de lei pe an descurajează economisirea populaţiei şi va duce la apariţia unor situaţii în care investitorul sau deponentul la bancă, care nu este nici salariat şi nici pensionar, va avea de plătit o taxă mai mare decât venitul încasat, susţin managerii de fonduri mutuale, cu active în gestiune de peste 19 miliarde de lei. Ei cer Parlamentului să elimine această prevedere din proiectul de Cod fiscal.
În prezent, proiectul de Cod fiscal propus de Ministerul Finanţelor şi aprobat de Guvern este pe masa senatorilor din Comisia de buget-finanţe. Alături de eliminarea impozitului pe dividende, acest proiect introduce obligaţia ca persoanele care nu înregistrează venituri din salarii şi pensii să plătească contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS) în cuantum de 5,5% din veniturile din investiţii. În această categorie de venituri s-ar încadra veniturile obţinute din investiţii pe bursă, în fonduri mutuale, tranzacţii valutare, dar şi cele din dobânzile bancare. În prezent, aceste venituri sunt impozitate cu 16% (cota unică) şi sunt excluse de la plata CASS. Mai mult, faţă de varianta proiectului de Cod fiscal supusă dezbaterii publice, în proiectul de Cod fiscal aprobat de Guvern şi transmis spre aprobare Parlamentului este prevăzută şi pentru venitul din investiţii o „bază anuală minimă de calcul al CASS“ egală cu salariul anual minim. Ţinând cont de valoarea prognozată a salariului de bază minim pe ţară, baza minimă de calcul al CASS va fi de 14.400 de lei (12 luni înmulţit cu 1.200 lei salariu minim în 2016), respectiv o valoare minimă de plată a CASS de 792 de lei. Roxana Pricop, zf.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.