Ce prevede proiectul de modificare a ordonantei privind activitatea ANAF?

 

Măsurile anunţate recent de premierul Victor Ponta de flexibilizare a acţiunilor de control ale ANAF, astfel încât să fie evitate abuzurile, par să fi luat cu totul o altă turnură în forma scrisă, res­pectiv a modificărilor aduse OUG nr. 28/1999.

fiscSărind dintr-o extremă în alta, fără a ţine cont de recomandările premierului de a aplica sancţiuni de maximum 30 de ori mai mari decât suma neînscrisă în contabilitate, proiectul prevede amenzi şi de o sută de ori mai mari, în cazul în care valoarea este mai mică de 1% din încasări şi cuprinsă între 100 şi 1.000 lei.

Dincolo de limbajul alambicat, pentru care ar fi necesare aprofundate studii de contabilitate, proiectul prevede însă că firmele pot fi închise doar dacă sunt depistate de două ori la rând în decursul a doi ani că au sume de bani neînscrise în contabilitate.

Acestea nu sunt însă singurele modificări ce vor isca ample controverse, proiectul stipulând şi că toate firmele care activează în domeniul serviciilor, şi ai căror angajaţi primesc de obicei bacşiş, sunt obligate să ţină un caiet de bani în care să fie menţionate toate sumele pe care salariaţii le au asupra lor înainte de începerea programului.

Explicaţia dată de iniţiatori pentru reintroducerea caietului de bani personali în cazul angajaţilor este că, în cazul unui control, „eventualele sume în plus să nu fie justificate ca fiind bani ai angajaţilor”.

Noul regulament interzice şi apariţia în acest registru a altor sume de bani după ora începerii programului de lucru, astfel încât să se evite înregistrarea bacşişului drept bani personali şi ocolirea astfel a fiscalizării.

Acelaşi document prevede că, la solicitarea organelor de control, „angajaţii aflaţi la muncă au obli­gaţia de a prezenta sumele de bani aflate asupra lor”.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie