Salariul mediu a scazut in luna februarie

 

Salariul mediu a scăzut în februarie comparativ cu prima lună a anului. În timp ce Statistica vorbește despre “prime ocazionale”, reprezentanții mediului de afaceri arată că este posibilă o deteriorare a structurii economiei: crearea de locuri de muncă prost plătite și pierderea celor ce au valoare adăugată. Adică o economie ce se bazează pe forță de muncă ieftină, slab calificată.

bani numaratiInstitutul Național de Statistică anunță o scădere a câştigului salarial mediu în februarie, faţă de ianuarie, cu 0,5% (9 lei), la 1.731 lei net, cea mai mare valoare, de 5.151 lei, fiind înregistrată în fabricarea produselor din tutun, iar cea mai mică în sectorul hoteluri şi restaurante – 999 lei.

“E curios că în luna februarie a scăzut câștigul salarial față de ianuarie. Este posibil ca acest lucru să arate o deteriorare a structurii economiei. Închidem afaceri ce aduc valoare adăugată și dezvoltăm afaceri în comerț, unde salariile sunt mici… S-au creat locuri de muncă și în IT, însă cele mai multe pe outsourcing, care sunt mai prost plătite decât cele pe creație. Industria în general nu o duce prea bine, cu excepția celei prelucrătoare, care lucrează în proporție de 85% pentru export. De aici și vulnerabilitatea acesteia la conjuncturile internaționale nefavorabile”, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta reamintește de faptul că fabrica Ford de la Craiova a anunțat scăderea salariilor pentru a evita disponibilizările. Pârvan susține că salariile din industria de petrol și gaze au scăzut fiindcă o parte din servicii au fost externalizate, iar numărul angajaților este în scădere. “În industria tutunului, chiar dacă accizele au crescut, salariile nu țin cont de acest lucru. Este o piață inelastică, o industrie a viciului care merge indiferent de prețuri”, arată reprezentantul AOAR. Pârvan este de părere că scăderea veniturilor salariale va reduce consumul, cu influențe asupra inflației.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie