Gheorghe Morosanu, judecator pensionar: Medierea institutionalizata prin legea actuala este o structura formalista, birocratica, incalcita, plina de fraze de-a gata

 

Cineva din sistem a avut ideea, normalitatea, de a spune franc: medierea nu este nici pe departe ceea ce s-a vrut a fi. Cică avem cam o mie de medieri, probabil un total pe ţară, procesele pe rol fiind cîteva milioane. Nu m-ar mira. Va să zică, degrevarea încărcăturii instanţelor prin mediere – 0,000x%.

birocratie,Medierea instituţionalizată prin legea actuală este o structură/organizare teribil de formalistă, birocratică, încîlcită, plină de fraze de-a gata, cînd ar fi trebuit să fie un simplu impuls.

E o profesie liberală? Ca şi celelalte (avocatura etc.) a fost acaparată de o structură centrală/centralistă/centralizată care percepe tot felul de dări.

A dat şansa unei mari serii de întreprinzători să organizeze cursuri scumpe, urmate de taxe mari de înscriere etc. Au urmat organizaţii judeţene şi structuri piramidale etc.

Cîţi mediatori şi-au recîştigat prin activitatea specifică măcar banii daţi pe cursuri şi taxe?

Toţi avocaţii sînt şi mediatori. Îi împiedica cineva să facă mediere anterior? Nu, dar ce interes aveau? S-au făcut mediatori pentru că era obligatorie informarea despre mediere. Deci, avocaţii/mediatori făceau apel la mediatorii/avocaţi ca să obţină hîrtia de informare/mediere. Acum, cînd informarea nu mai este obligatorie, cîţi avocaţi mai au chef să fie şi mediatori? Şi pentru ce?

(Culmea reglementării a fost prevederea cum că informarea despre mediere era gratuită. Adică un profesionist liberal era obligat să facă muncă voluntară! Slavă Domnului, prevederea a căzut, dar se pare că a căzut odată cu toată legea.)

Cum ar trebui să fie?

Parţial cum era deja: judecătorul era ţinut prin lege să încerce împăcarea părţilor. Doar că:
– legea ar trebui să prevadă asta mai apăsat;
– apăsat fiind, să existe o şedinţă de mediere, la primul termen de judecată, sau la mai multe;
– judecătorii să fie instruiţi, convinşi, adică să-i convingă sistemul să facă mediere.

Dar, dacă tot am umplut ţara de mediatori, să angajăm la instanţe mediatori salarizaţi, specializaţi, de exemplu unul la 5 judecători.

Gheorghe Moroşanu, Judecător pensionar

PS: Lucrînd la acest text, tot am pus la titlu semnul întrebării, iar l-am şters, iar l-am pus. În final, l-am lăsat şters.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie