Expertii de la Apele Romane au intocmit proiectul WATMAN
Informaţie transmisă în 3 minute şi intervenţie rapidă într-o oră şi jumătate în orice punct din ţară, unde inundaţiile pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor. Este viteza de reacţie la care vor să ajungă experţii de la Apele Române, prin proiectul WATMAN. 63 de milioane de euro, bani europeni, vor fi investiţi în staţii automatizate cu senzori pentru monitorizarea siguranţei barajelor şi a debitelor, în centre de intervenţie şi echipamente de ultimă generaţie. Din septembrie, vor fi puse la punct şi sisteme de alarmare a populaţiei.
2005, Vadu Roşca. Apele Siretului au acoperit întregul sat. Zeci de oameni şi-au găsit sfârşitul. Cele 7 valuri de inundaţii din acel an au făcut pagube cât un procent din PIB-ul României: 1,5 miliarde de euro.
2006, Rast. Într-o singură noapte, comuna a fost înghiţită de Dunărea revărsată. Mii de oameni şi-au părăsit casele. A fost cea mai mare viitură înregistrată vreodată pe Dunăre. Pagube: aproape 350 de milioane de euro.
Au urmat inundaţii în 2008, 2010 şi 2014. Iar în 10 ani pagubele au depăşit 3 miliarde de euro. Pierderi care ar fi putut fi reduse semnificativ cu un sistem performant de intervenţie şi monitorizare. Din 2003 până acum, nu s-au găsit însă bani pentru astfel de investiţii. Abia în 2015, cu finanţare europeană, Apele Române vor să facă funcţionale 23 de centre de intervenţie rapidă, care să reducă la jumătate viteza de reacţie în caz de inundaţii.
Centrele din zonele de graniţă vor permite inclusiv intervenţii transfrontaliere.
Proiectul costă peste 60 de milioane de euro. Include şi sisteme de monitorizare electronică a viiturilor şi a rezistenţei principalelor baraje. stiri.tvr.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.