Cele mai importante afaceri rusesti din Romania
Implicarea companiilor rusești în industria metalurugică din România a avut la bază situația dificilă din Rusia în 2001. Astfel, România a reprezentat o soluție pentru oligarhii ruși pentru a pune la punct o strategie de a ocoli prevederile Uniunii Europene ce le restricționau exporturile de oțel. Dacã Rusia cumpãra combinate metalurgice în România, atunci putea sã aducã în aceste combinate oțel rusesc pe care, eventual, îl putea procesa si apoi îl introducea pe piața UE ca fiind oțel „Made in România”. În acest fel prevederile UE care limiteazã cantitatea de oțel rusesc sunt ocolite și producãtorii ruși, precum Uzinele Metalurgice Celiabinsk (MECHEL) sau Compania Metalurgicã de țevi (TMK), pot sã-si vândã producția metalurgicã.
Confrom acestei strategii, cele mai importante afaceri ruseşti din România au avut aceeaşi reţetă: magnaţi ruşi care au preluat active valoroase ale statului român în urma unor privatizări controversate. Unii le-au dezvoltat, iar alţii le-au falimentat şi le-au vândut activele.
Capitalul rusesc controlează Alro, Alum, Artrom şi combinatul de la Reşiţa, dar şi fostele combinate ale Mechel, aflate în insolvenţă. Numai Mechel deținea șase combinate în țară: Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște, Ductil Steel Oțelu Roșu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila, Mechel reparații Târgoviște. După ce în 2011, combinatele Mechel aveau afaceri de peste un miliard de euro şi 6.000 de salariaţi a venit falimentul. La începutul lui 2012, Mechel a vândut tot către o firmă anonimă din Bucureşti, Invest Nikarom, pentru suma simbolică de 230 de lei (52 de euro). Noul proprietar este tot un rus, Victor Chumakov. El a adus combinatele în insolvenţă, astfel că afacerile au scăzut puternic, iar numărul de angajaţi s-a redus drastic. A anunțat o revigorare a activității, însă rămâne de văzut dacă acest lucru se va și realiza.
Citeste mai departe pe adevarulfinanciar.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.