Diferente intre impacare si acordul de mediere in sfera dreptului penal

 

Prezentul material este o completare la articolul scris in septembrie 2014 de catre mine, articol in care analizam sumar cateva distinctii dintre institutia juridica a Impacarii si institutia Acordului de mediere.

mediereCompletarea survine ca urmare a unor aspecte descoperite in practica medierii penale din septembrie 2014 pana acum, aspecte ce vor face si mai inteleasa medierea penala si scopul acestuia.

Asadar voi nota mai jos cateva diferente dintre impacare si acordul de mediere in sfera dreptului penal, plus cateva argumente privind conditionarea si limitarea medierii penale.

Impacarea intervine intre subiectii infractiunii cand nu exista nici un conflict intre acestia. Asadar subiectii infractiunii – suspect/inculpat si persoana vatamata/partea civila – se pot impaca pur si simplu printr-o declaratie in fata procurorului/judecatorului de caz, ori printr-o declaratie notariala in acest sens. Impacarea aceasta este un act de sine statator, act al subiectilor procesuali ce nu trebuie sa fie conditionat de nici o contraprestatie ori obligatie ulterioara. Impacarea este posibila ori de cate ori nu exista un conflict intre aceste persoane. Existenta unui conflict (fie privind fapta fie privind conditii pentru o intelegere amiabila) va duce inevitabil la lipsa impacarii.

Mediator Dorin Ilie

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie