Prevenirea conflictelor

 

Ce este conflictul? Conflictul este o stare tensionata care se creeaza intre doua sau mai multe persoane sau entitati, din cauza viziunilor sau intereselor diferite. Conflictul este deci o emotie, resimtita de o persoana atunci cand considera ca anumite drepturi i-au fost incalcate (Dreptul meu incepe unde se termina al tau).

sageata impartita in mai multe directiiConflictele, se presupune, sunt inevitabile in viata de zi cu zi. Dar, sa punem problema altfel: Se poate sa ne autoeducam pentru a preveni un conflict? Se poate sa ne educam copiii in asa fel incat numarul conflictelor sa scada?

Auzeam mai demult pe cineva spunand ca dupa atatia ani de comunism romanii nu stiu sa se exprime. Si nu se referea aici la actul comunicarii ci la actul de relationare prin comunicare: Ce transmitem prin ceea ce vorbim? Inteleg ceilalti nemultumirea pe care o simtim? Stim sa exprimam acea nemultumire intr-un mod corect si concret?

Copilul meu atunci cand nu ii convenea ceva tipa si noi (fosti comunisti) incercam sa ghicim de ce tipa, pana la un moment dat in care i-am explicat ca din moment ce nu mai e bebelus, ar trebui sa se foloseasca de cuvinte. Jocul a prins si pe langa ca invatam cuvinte noi invatam sa ne exprimam.

Am trecut apoi la un alt nivel. Cumparand ”Cartea Bunelor Maniere” (numita ”Cartea cu ce e voie si ce nu e voie”), am invatat incetul cu incetul sa ne coportam in societate. Nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca se si aplica regulile respective. Copiii in general sunt deschisi la orice, iar daca le sunt explicate de ce sunt necesare anumite actiuni nu se impotrivesc in a le aplica, ba chiar le face si placere.

De aici a pornit ideea cu prevenirea conflictelor. Daca invatam sa ne respectam, daca invatam sa respectam drepturile celor din jurul nostru, daca acceptam si alte viziuni, daca nu aplicam ”Teoria Conspiratiei”, si daca mai acceptam si ca ceilalti mai au cate o zi mai proasta cand ni se raspunde poate nepotrivit, am putea spune ca suntem pe drumul prevenirii conflictelor. Asta trebuie sa invete orice om si mai ales orice copil. Totul tine de educatie si de autoeducatie.

Mediatorii au pasit in licee (in timpul Saptamanii Altfel) pentru a le vorbi liceenilor cum sa gestioneze un conflict. Nu am auzit insa sa le vorbeasca despre prevenirea conflictului. Si nu am inteles niciodata de ce doar liceenilor? Prevenirea conflictului ar putea fi inclusa in programa scolara si ar putea fi predata inca din gradinita.

Cum altfel sa avem o generatie mai buna si mai neconflictuala?

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie