Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de aproape 2,4 miliarde lei in anul fiscal 2013

 

Fraudarea fondurilor europene, nerespectarea procedurilor privind achiziţiile publice, dar şi erorile de înregistrare în evidenţele contabile, de patrimoniu sau fiscale, au dus la prejudicii de aproape 2,4 Curtea de conturimiliarde lei în anul fiscal 2013, pentru recuperarea acestora şi îndreptarea abaterilor Curtea de Conturi sesizând organele de urmărire în 103 cazuri şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) în alte 14.

Potrivit raportului de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2014, printre Programele Operaţionale unde s-au descoperit grave abateri, existând totodată suspiciunea de fraudă, se numără Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivi­tăţii Economice, Programul Ope­raţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi Programul Operaţional pentru Pescuit.

Conform datelor Curţii de Conturi, din totalul prejudiciilor de 2,372 miliarde lei (echivalentul a 534,3 milioane euro la un curs de 4,44 lei/euro), 741,4 milioane lei (echivalentul a 167 mil. euro) au fost descoperite în cadrul acţiunilor de audit financiar, 89,1 mil. lei (20,1 mil. lei) în cadrul acţiunilor de audit al performanţei şi 1,542 miliarde lei (347,2 milioane euro) în cadrul acţiunilor de control.

„Ca urmare a acţiunilor desfăşurate, se vor încasa la bugetele publice 5,1 miliarde lei, din care: 2,7 miliarde lei (53%) din înlăturarea abaterilor de la reglementările privind stabilirea, evidenţierea şi urmărirea încasării veniturilor bugetare şi 2,4 mili­arde lei (47%) din înlăturarea abaterilor de la legalitatea angajării, lichidării, ordonanţării şi plăţii cheltuielilor din fonduri publi­ce”, se arată în raport.

Cu ocazia desfăşurării activităţilor de audit public extern şi de control tematic, Curtea de Conturi a constatat nereguli financiar-contabile care „au influenţat realitatea şi exactitatea datelor şi informaţiilor prezentate în situaţiile financiare aferente anului bugetar 2013 de către unele entităţi verificate”.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie