Institutiile financiare nebancare vor fi controlate de ANPC dupa ce s-au primt sesizari privind practicarea de dobanzi anuale intre 4.000% şi 6.000%

 

„Declaraţiile făcute în cursul zilei de ieri, referitoare la dobânzile practicate de anumite IFN-uri, sunt un semnal de alarmă pentru consumatorii care, din disperare de cauză, sunt nevoiţi să apeleze la astfel de împrumuturi”, ne-a spus Marius Dunca, în această dimineaţă.

Dobanda 1Domnia sa menţionat: „Nu s-a exagerat în niciun fel, deoarece chiar în prezentarea anumitor credite este trecut DAE 4.696%. Ştim că aceste împrumuturi sunt gândite ca împrumuturi pe termen scurt, însă trebuie să atragem atenţia asupra situaţiilor în care consumatorul nu îşi mai permite să achite într-un timp rezonabil creditul, ajungând la datorii enorme, datorii pentru a căror acoperire, în urma executării, îi este luată casa sau i se pune poprire pe singura sursă de venit.

La ANPC vin oameni disperaţi care nu ştiu ce să mai facă atunci când ajung în această situaţie. Îmi doresc o piaţă liberă, dar stabilă, în care consumatorul să fie respectat, nu înşelat. Fac, astfel, apel către toate instituţiile financiare să îşi regândească strategia şi să vină cu oferte adaptate”.

Reprezentanţii BNR ne-au spus că IFN-urile acordă împrumuturi pe termene foarte scurte, de două săptămâni, cu dobânzi şi de 50% pe săptămână, astfel că DAE (Dobânda Anuală Efectivă) poate ajunge, în unele cazuri, la niveluri de câteva mii la sută.

„IFN-urile calculează tot felul de costuri, cum ar fi cel pentru deplasare la domiciliu cu suma, la care oamenii nu se uită, nu citesc contractele”, ne-au precizat sursele citate, menţionând că BNR nu reglementează nivelurile dobânzilor din domeniul financiar, fiind o piaţă liberă.

Marius Dunca, preşedintele ANPC, a subliniat că există sesizări de la clienţi care reclamă dobânzi anuale practicate de IFN-uri şi de peste 5000% pe an.

Menţionăm că la o DAE de 5000% pe an, o persoană care, ipotetic, s-ar împrumuta un euro ar trebui să dea o dobândă de 50 de euro, pentru 10 euro ar datora 500 de euro dobândă, iar pentru 100 de euro dobânda ar fi de 5.000 de euro.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara controale tematice la instituţiile financiare nebancare (IFN), după ce a primit sesizări de la clienţi potrivit cărora acestea percep dobânzi anuale la depozite între 4.000% şi 6.000%, potrivit lui Marius Dunca, preşedintele Autorităţii.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie