Belbiță Maria-Mariana: „asa cum trestia se poate indoi dar nu se rupe, si medierea poate sa treaca peste toate aceste provocari si sa elimine riscurile”
Redactor MediereNet.ro: Ce credeti ca se va intampla cu medierea dupa alegerea unui nou Consiliu de Mediere?
Belbiță Maria-Mariana: „Cu totii ne dorim un start post electoral foarte bun. Si pentru ca tot este primavara cred ca ”detoxifierea organismului medierii” trebuie sa fie cuvantul de ordine printre specialistii profesiei. Apoi, trebuie hotarata clar directia pentru ca nu mai putem continua intr-o confuzie ideologica. Legea trebuie sa fie dreapta, iar obligatiile trebuie sa fie corecte pentru mediatori. Personal, eu cred ca va urma o reasezare in raporturi normale a profesiei intr-un climat de respect reciproc in concurs cu toate autoritatile judiciare, publice, politice, si mai cred ca noul Consiliu de Mediere, avand in vedere circumstantele, nu numai ca nu va exclude ci se va baza foarte mult pe solidaritatea tuturor mediatorilor. Cred in continuare ca succesul si bunastarea fiecarui mediator reprezinta o parte a prestigiului profesiei noastre”.
Redactor MediereNet.ro: Care credeti ca sunt cele mai mari pericole in ce priveste profesia de mediator in Romania?
Belbiță Maria-Mariana: „Exista cateva provocari, dar care vin din directii diferite. In primul rand, ma gandesc ca poate interveni chiar amnezia post electorala a alesilor, pentru ca multi mediatori au mai trait filmul in care in sarabanda promisiunilor electorale s-au promis ca se realizeaza lucruri minunate pentru profesie si s-a argumentat in acest sens, iar dupa aceea s-au oferit explicatii cum ca nu se pot realiza exact acele lucruri promise. Un alt risc vine dinspre mediatori care se pot desolidariza, demotiva si in final pot parasi profesia. Insa, din punctul meu de vedere, cel mai mare risc pentru profesia noastra il reprezinta pierderea identitatii profesionale si acapararea sa de profesiile juridice. De ce spun acest lucru? Am observat cum notarii, admninistratia publica au tot primit in ultimul timp competente suplimentare, iar daca mediatorii continua si chiar insista sa demonstreze inabilitatea in a se conduce prin ei insisi, eu cred ca exista riscul major ca medierea sa devina o competenta in continutul unor profesii juridice. Insa, am o mare speranta: ca tot este primavara si privim in natura, asa cum trestia se poate indoi dar nu se rupe, si medierea poate sa treaca peste toate aceste provocari si sa elimine riscurile”.
Redactor MediereNet.ro: Veti contesta alegerile in cazul unui rezultat nefavorabil dumneavoastra?
Belbiță Maria-Mariana: „Nu promovez cultura conflictului externalizat. Promovez cultura consensului, cultura dialogului, insa in mod clar, nu voi contesta acest rezultat posibil. In viata depinde foarte mult de asteptarile pe care le au oamenii. E mai bine sa fii surprins decat dezamagit. Conteaza foarte mult si participarea la vot pentru ca pe teren, pentru cei care voteaza prin corespondenta, s-au sesizat foarte multe nereguli, insa nu am apetit pentru contestari.”
Redactor MediereNet.ro: Ce veti face in situatia in care nu veti fi aleasa in Consiliul de Mediere?
Belbiță Maria-Mariana: „Ca si pana acum. Imi voi continua proiectele alaturi de echipa in care actionez, voi sprijini in continuare promovarea medierii si triumful acesteia, si in mod special imi doresc foarte mult stabilitate, rezultate si satisfactii si intelectuale dar si economice din aceasta profesie. Cred ca prin aceasta nu ma deosebesc de colegii mediatori care au intrat in aceasta profesie cu gandul atingerii succesului profesional.”
Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.