Romania, pe ultimul loc in UE la reciclarea gunoiului menajer

 

Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea gunoiului menajer. Germania, de exemplu, are o rată de reciclare de 15 ori mai mare. De ce? Pentru că nu prea vrem şi nu organizăm cum trebuie colectarea selectivă. Problema este însă foarte serioasă: În 5 ani, România trebuie să facă minuni şi să ajungă la o rată de 50%, sau riscăm sancţiuni dure din partea Europei.

colectare selectiva deseuriSorin este unul dintre sutele de bucureşteni care trăiesc din vânzarea materialelor reciclabile. La ora 7, în fiecare dimineaţă, îşi începe turele prin oraş. În 11 ore reuşeşte să adune cel puţin 20 de kilograme de peturi. Le vinde la un centru care îi dă 80 de bani pe kilogram.

Pentru cursa de la prânz, Sorin a primit 10,37 de lei. Se mulţumeşte şi cu atât. A lucrat la o firma de curăţenie, însă a fost dat afară. Trebuie să facă ceva, ca să îşi asigure un venit.

La puţinul strâns de căutătorii de materiale reciclabile se adaugă sticlele şi hârtia pe care bucureştenii le pun în containerele speciale. În sectorul 1, spre exemplu, firma de salubrizare reuşeşte să strângă în fiecare an în jur de 2.500 de tone de deşeuri menajere. Cantitatea a crescut uşor în ultimii ani.

Groapa de gunoi este ultimul loc în care s-ar putea face selectarea materialelor reciclabile. Nici de aici nu sunt însă obţinute cantităţi foarte mari de plastic, hârtie, metal sau sticlă.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea gunoiului menajer, cu o rată de 4,5%. Diferenţa între România şi penultima ţară din Uniunea Europeană la capitolul reciclare, Malta, este de aproape 4 ori.

Până în 2020, statele din Uniunea Europeană trebuie să recicleze cel puţin jumătate din gunoiul menajer. Dacă România nu va ajunge la această cifră, UE ar putea impune sancţiuni drastice.

În fruntea clasamentului ţărilor din Uniunea Europeană se află Germania, cu 70% din gunoiul menajer reciclat. Nemţii sunt urmaţi în clasament de austrieci şi belgieni. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie