Decizie CJUE: Instantele nationale se pot pronunta asupra caracterului abuziv al dobanzii si al comisionului de risc din contractele de credit

 

Instantelor nationale le revine sarcina de a se pronunta asupra caracterului abuziv al dobanzii si al comisionului de risc prevazute in contractele de credit, a dispus recent Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Decizia Curtii a fost pronuntata intr-un litigiu dintre doi consumatori si Volksbank Romania.

Curtea de Justitie a Uniunii EuropeneCJUE s-a pronuntat recent in cauza C-143/13 si a stabilit ca instanta de trimitere, adica cea nationala, se poate pronunta asupra caracterului abuziv al dobanzii si al comisionului de risc din contractele de credit.

Hotararea CJUE vine dupa ce aceasta a primit o intrebare preliminara de la Tribunalul Specializat Cluj, privind un litigiu intre doi consumatori si Volksbank Romania, se arata in decizia Curtii.

Mai exact, clientii bancii au incheiat doua contracte de credit, in care este stipulat ca banca isi rezerva dreptul de a revizui rata dobanzii curente in cazul intervenirii unor schimbari semnificative pe piata monetara, comunicand imprumutatilor noua rata a dobanzii. De asemenea, tot in aceste contracte se mentioneaza ca pentru acordarea creditului, imprumutatii datoreaza bancii un comision de risc, aplicabil la soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada creditului.

Dupa data de 22 iunie 2010, data intrarii in vigoare a OUG nr. 50/2010, Volksbank a propus inlocuirea, in proiectele de acte aditionale la contractele de credit, a denumirii clauzelor referitoare la „comisionul de risc” cu cea de „comision de administrare credit”, fara a modifica insa continutul acestor clauze. Imprumutatii s‑au opus acestei propuneri si au refuzat, in consecinta, sa semneze actele aditionale respective, se precizeaza in documentul citat.

Mai mult, acestia au considerat ca o serie dintre clauzele contractelor de credit, printre care cele referitoare la caracterul variabil al ratei dobanzii si la „comisionul de risc”, au un caracter abuziv si s-au adresat autoritatilor competente, solicitand constatarea nulitatii caracterului abuziv al clauzelor.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie