Comerciantii care nu emit bonuri fiscale risca amenzi de pana la 15.000 de lei si suspendarea activitatii intre o luna si trei luni

 

Comerciantii care nu emit bonuri fiscale si nu utilizeaza case de marcat risca amenzi de pana la 15.000 de lei si suspendarea activitatii intre o luna si trei luni. Mai mult decat atat, pe perioada suspendarii activitatii magazinul va fi Amendasigilat de inspectorii antifrauda, care vor afisa, de asemenea, un anunt in acest sens. Masura poate fi aplicata din 1 martie, dupa cum au anuntat recent reprezentantii Directiei Generale Antifrauda Fiscala. Totodata, amenzile pentru cei care nu respecta legislatia privind bonurile fiscale sunt de maximum 60.000 de lei.

Comerciantii care nu respecta obligatiile privind emiterea bonului fiscal si utilizarea caselor de marcat risca de-acum nu doar amenzi ce pot ajunge la 15.000 de lei, ci risca sa le fie suspendata activitatea si, mai mult decat atat, chiar sa le fie sigilat magazinul.

Mai exact, din 1 martie a intrat in vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe intreaga perioada in care are activitatea suspendata, se mentioneaza intr-un comunicat al Directiei Generale Antifrauda Fiscala remis vineri redactiei.

Aceasta masura este reglementata de art. 11 alin. (3) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

”Pe durata de suspendare a activitatii, unitatea este sigilata de echipa de control constituita potrivit legii. Concomitent cu sigilarea unitatii, se afiseaza la loc vizibil un anunt cu privire la aceasta situatie. Anuntul va fi scris cu litere de tipar avand inaltimea minima de 10 cm. Procedura de aplicare a acestei prevederi se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, pana la data de 1 martie 2015.”

Astfel, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala pot dispune suspendarea activitatii comerciantilor pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni si implicit sigilarea magazinelor (la care se adauga si amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei), in cazul in care acestia:

  • nu sunt dotati cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate;
  • nu utilizeaza aparatele de marcat electronice fiscale;
  • nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv nu emit bonuri cu o valoare care corespunde realitatii;
  • nu intocmesc documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie