Proiectul Codului Fiscal. Impozitarea microintreprinderilor si PFA-urilor
Analizate împreună, anumite propuneri din proiectul Codului Fiscal – impozitarea microîntreprinderilor în funcţie de salariaţi, introducerea contribuţiilor la toate veniturile PFA şi impozitarea mai mare a sediilor de firme înregistrate acasă – arată că fiscalitatea pentru micile afaceri va fi mult mai împovărătoare. Impozitarea efectivă ajunge la 5% pentru microîntreprinderi şi la 43,5% la PFA.
Deşi mica iniţiativă – microîntrepinderi, persoana fizică autorizată (PFA) – nu prea răzbeşte în România (există 21,3 de firme mici şi mijlocii la o mie de locuitori, media în UE fiind de 42,7 de firme), cele mai defavorabile propuneri din proiectul Codului fiscal ţintesc această categorie.
Grila de impozitare a microîntreprinderilor are cote diferenţiate în funcţie de numărul de angajaţi. Mai mult, este obligatoriu ca angajaţii să aibă normă întreagă, urmând să fie plătiţi cel puțin la salariul mimim brut pentru opt ore pe zi, situat la 975 lei, în prezent. Proiectul elimină, astfel, posibilitatea încheierii de contracte part time și condiționează funcționarea de plata unei sume suplimentare echivalente cu taxele aferente unui salariu minim. Cotele propuse sunt de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi inclusiv, 3% pentru cele cu un salariat şi 3% plus 1.530 lei trimestrial pentru cele fără salariaţi. Prin urmare, și microîntreprinderile fără salariaţi vor plăti taxele aferente unui salariu minim.
Impozitarea microîntreprinderilor ajunge la 5%
Care sunt implicaţiile acestei grile? “Pentru a beneficia de taxarea de 1%, este obligatorie existenţa a minim doi angajati, costul suplimentar fiind 1.530 lei pe trimestru, adică 6.120 lei. Înseamnă aproximativ 1.350 euro. La 65.000 euro cifra de afaceri, considerând profit în totalitate cei 2% reduşi la impozitare reprezintă 1.300 euro. În concluzie, nu există un avantaj al acestei scheme de impozitare, procentul real de impozitare fiind de aproximativ 5%”, spune Sorin Istrate, Managing Partener Contexpert.
Citeste mai departe pe capital.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.