Candidatul Iulian Bolozan, despre activitatea fostului Consiliu de Mediere: „De-asta avem alegeri…E la fel ca şi cu telecomanda, nu-ţi place, schimbi canalul”
Raspunsurile la intrebarile din acest interviu au fost trimise de catre candidatul Iulian Bolozan prin e-mail. Nu s-au operat niciun fel modificari pe textul transmis.
Redactor MediereNet.ro: De ce doriți să candidați pentru o funcție în Consiliul de Mediere?
Iulian Bolozan: “Înainte de a lua o astfel de decizie, am avut câteva dezbateri, cu soția şi copiii, cu colegii şi cu persoanele dragi mie, cu care comunic şi pe care le respect.
Candidez pentru că sunt convins că pot schimba lucrurile în sens pozitiv atât în cadrul CdM, cât şi în ceea ce priveşte activitatea cotidiană a miilor de mediatori profesionişti din România. Dintotdeauna am fost atras de lucrurile provocatoare care necesită multă dedicare spre a putea fi soluţionate. “
RM: Ce vă recomandă pentru un post în Consiliul de Mediere?
I.B.: “Atunci când faci parte dintr-o organizaţie, te regăseşti în valorile acesteia. Te adaptezi acelor valori care ţi s-au instrumentat atunci când ai fost admis, eşti mândru că sub sigla instituţiei eşti protejat, „ îţi începi rodajul şi te integrezi în valorile organizaţiei”. Am cunoscut reacţii adverse şi nu m-am simţit bine în pielea mea, când mi s-a spus” .. eşti mediator? „ şi tu… eşti mediator? „ M-am simţit stânjenit când a trebuit să scot o carte de vizită, într-o astfel de situaţie. Ăsta e motivul principal, pentru care doresc să mă implic şi să dau o altă dimensiune acestei profesii, ce trebuie să se REINVENTEZE.
Este o situaţie care exprimă starea actuală a poporului român, toţi se pricep la toate, la politică, la fotbal, şi bineînţeles la …mediere. Am convingerea că trebuie să aduc o notă de autoritate acestei profesii, de prospeţime, dacă vreţi chiar admiraţie!
E nevoie de muncă multă a echipei CdM, plus a unor colegi cu care să (ne) reinventăm. Am învăţat de câţiva ani să accept realitatea, dar să nu-mi pierd din vedere visul şi principiile mele, iar, dacă nu reuşesc de prima dată, să mă ridic şi o iau de la început. E felul meu de a fi.
Fără un grup de entuziaşti şi cu educaţie, cu oameni care să aibă dorinţa de schimbare, pînă la sacrificiu, e aproape imposibil să ai rezultate. E obligaţia mea morală să lupt ca reticenţa la schimbare să fie doar o impresie a celor din exterior. Mă consider un om cu atitudine proactivă şi cu ”minţile la purtător”. In opinia mea, CdM inseamna clar o echipă, care dezbate, care își recunoaște greșelile, își urmărește obiectivele, dar și rezultatele. Nu este o activitate pe care să o duci de unul singur. “
RM: Cum evaluaţi activitatea foştilor membri ai CdM?
I.B.: “O accept aşa cum e, pentru ca să pot schimba şi să dau valoare visului meu. Iar cei care – şi doresc schimbarea actualei stări de lucruri pot conta pe mine şi pe tot ceea ce am realizat pînă acum. Fără „să aduc omagii” nimănui admit că peste tot este greu să începi ceva cu adevărat. Nu sunt încă în măsură să apreciez munca celor de la CdM şi, cel puţin pentru moment, daţi-mi voie să nu mă exprim.
Cred că fiecare va răspunde pentru tot ceea ce face ( … şi dacă face bine, şi dacă face rău. Sunt şi mediatori care cred că prin ceea ce întreprind vor să facă bine. De-asta avem alegeri…E la fel ca şi cu telecomanda, nu-ţi place, schimbi canalul ;).”
RM: Ce îndemnizaţie credeţi că ar trebui să primească membrii CdM?
I.B.: “În raport cu rezultatele şi efectele muncii prestate. Dar înainte de a se ajunge la o astfel de întrebare, o echipă de management serioasă îşi stabileşte un buget de venituri şi cheltuieli, construit pe baze reale.
Dacă există venituri, evident îşi pot lua salariile pe care le-au propus. Dacă întrebarea dumneavoastră vrea să facă referire la ” cât de mult” , sau ” cât de puţin” au încasat cei din CdM în perioada precedentă, ca să înţelegem cu toţii efectele activităţii lor, ar trebui să avem la îndemână publicat un Raport de venituri şi cheltuieli.
Acest raport poate răspunde clar şi obiectiv acestei întrebări. Pînă atunci sunt doar speculaţii. Dacă se dovedeşte că e imoral ceea ce s-a încasat, pentru că nu ţi-ai atins obiectivele, atunci discutăm despre un conflict şi îl pot ” media” doar organele de anchetă. “
RM: Ce aţi făcut pînă acum pentru mediere şi pentru mediatorii din România?
I.B.: “De obicei analizez situaţia ca să pot înţelege afacerea, după care vin cu propuneri. Am analizat medierea ca activitate şi am constatat că toţi mediatorii acreditaţi fac parte dintr-o masă eterogenă cu interese diferite, cu targeturi diferite şi cu valori foarte diferite. În astfel de condiţii este greu să formulezi mesaje la care toţi să răspundă tuturor aşteptărilor. Am încercat să propun o campanie de comunicare de imagine publică – atît în interiorul breslei noastre cât şi pentru mediul instituţional – care să poziţioneze această profesie pe un palier accesibil potenţialilor beneficiari ai actului de mediere.
Pot să afirm că m-am lovit de multă reticenţă la schimbare. Interesele de imagine şi notorietate – ale unora dintre membrii fostelor consilii – au fost clare: dorinţa de a-şi onora obligaţiile de plată către cei care i-au susţinut. “
RM: Ce aveţi de gând să faceţi pentru mediatori în situaţia în care aceştia vă vor acorda votul?
I.B.: “Vreau să conving opinia publică şi mediul instituţional din România că activitatea de mediere trebuie să devină o acțiune impusă prin lege, iar actul medierii să fie obligatoriu aşa cum este în statele membre UE îndeplinindu-şi rolul de fluidizare şi stingere a conflictelor.
Sunt judecători care simt nevoia unui ajutor, sunt politicieni care simt disconfortul calităţii în “ industria dreptăţii ”.
Acestea trebuie să devină obligaţii ale CdM. Forma actuală a legii este favorabilă doar celor care au interese de a bloca activitatea juridică. Lucrurile nu pot rămâne aşa! “
RM: Cum vă caracterizaţi ca şi mediator?
I.B.: “Este greu să vorbeşti despre tine, mai ales în astfel de situaţii.
Când am susţinut examenul de autorizare, doi din cei trei membri ai comisiei ( în acest moment contracandidaţi ) au făcut aprecierea că numai prin prezenţă transmit autoritate. Aş adauga pe lângă acest atribut faptul că am o mare dorinţă de a finaliza ceea ce încep, sunt perseverent. “
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.