Ana Bălan, candidat la alegerile pentru Consiliul de Mediere: „ma incadrez in randul mediatorilor care au un grad redus de satisfactie fata de activitatea membrilor Consiliului de Mediere”

 

Redactor MediereNet: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

mediator ana balanAna Bălan: Am luat aceasta decizie in ultima zi in care se puteau depune dosarele de candidaturi si am fost incurajata de iesirea pe liste a unor colegi pe care-i cunosc foarte bine si despre care stiu ca au vointa si capacitatea si competentele necesare pentru a lucra in echipa si pentru a da o noua sansa medierii. Vazandu-i am decis ca este momentul sa ies si eu din zona mea de confort si sa dau o mana de ajutor intr-o profesie in care cred si despre care cred ca este timpul sa se impuna in societatea romaneasca.

RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?

AB: Am o experienta de 15 ani in functii de management intr-un sistem care a fost la fel de sensibil ca si medierea la vremea respectiva. Cunosc foarte bine medierea, tendintele medierii in Europa si in Statele Unite pentru ca am avut ocazia sa fac parte dintr-o retea internationala europeana care promova inca din anul 2004 medierea ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor. Am si contacte cu foarte multi colegi mediatori din Europa, am citit tot ce se poate despre mediere si am o viziune asupra directiilor care ar trebui realizate pentru ca medierea sa aiba o sansa.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

AB: Cred ca ma incadrez in randul mediatorilor care au un grad redus de satisfactie fata de activitatea membrilor Consiliului de Mediere. Am facut parte din colectivul care a realizat Strategia de Dezvoltare a Medierii si a Profesiei de Mediator in Romania pentru perioada 2014-2020 si am facut si o analiza a modului in care s-a aplicat strategia anterioara (cea pana in anul 2013) si, asa cum reiese din strategie, asteptarile mediatorilor nu au fost atinse de Consiliul de Mediere cel putin in ceea ce priveste modul lor de comunicare, de lucru in echipa, de coerenta intr-un mesaj unitar care sa fie in folosul medierii.

RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?

AB: Stabilirea indemnizatiei o sa fie o provocare pentru viitorii membri ai Consiliului de Mediere care o sa aiba dificila sarcina de a gasi un echilibru intre responsabilitatea imensa pe care o vor avea pentru a face medierea sa functioneze, pe de-o parte si pe de alta parte, avand in vedere situatia destul de complicata a medierii -ma refer la veniturile financiare care vor fi disponibile in perioada urmatoare. Este clar ca o sa fie nevoie de o analiza amanuntita, iar echipa sa ia acea decizie care corespunde cel mai bine situatiei actuale, cel putin pentru o perioada determinata de timp.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

AB: Rezultatele cele mai vizibile si mai palpabile sunt in materialele pe care le-am elaborat. Am un volum publicat impreuna cu o colega mediator din Germania. Este vorba de ”Medierea in materie penala in Romania. Evaluare si perspective de dezvoltare”. Este o carte care a aparut bilingv (in romana si engleza) si care cuprinde o descriere foarte amanuntita a medierii in Romania. Acest volum a fost realizat cu suportul nostru financiar si vreau sa spun ca l-am transmis tuturor colegilor pe care ii am in Europa tocmai pentru a face cunoscuta medierea in Romania. As mai aminti ca am elaborat primul plan de promovare a medierii pe termen scurt, un plan pe care l-am prezentat inca din 2012 care a fost publicat si pe juridice.ro si care a intrunit aprecieri din partea colegilor mediatori, insa din pacate nu am avut parghiile necesare pentru ca la nivelul Consiliului de Mediere sa facem in asa fel incat a fie aplicat. Am organizat alaturi de colegii mei de la Colegiul Mediatorilor mai multe editii ale Scolii de Vara unde am invitat mai multi reprezentanti din Ministerul Justitiei, autoritatilor publice locale tocmai pentru a crea parteneriatele necesare cu acestia. Ar mai fi si altele, oricum toate articolele mele pot fi citite pe site-ul meu www.mediatorabalan.ro.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

AB: In primul rand imi doresc sa fiu un membru responsabil al viitoarei echipe a Consiliului de Mediere. Imi asum directiile strategice de dezvoltare pe care le-am identificat in Strategia de care v-am mentionat si despre care consider ca cuprinde, intr-o forma sau alta, o mare parte a propunerilor care se gasesc in proiectele celorlalti candidati ai Consiliului de Mediere. In acelasi timp inteleg ca viitoarea echipa trebuie sa isi fixeze propriul program, propriul proiect in care sa cadem de acord asupra prioritatilor si sa convenim in ce mod le vom implementa. Pe de alta parte am cateva proiecte de suflet si o sa solicit sprijinul colegilor pentru implementarea acestora. Este vorba in primul rand de un proiect care vizeaza educatia. E vorba de elevii din scolile generale si licee, care ar face obiectul unui proiect numit ”Diferit=Conflict” care l-am initiat anul trecut, care la fel, s-a bucurat de sustinere din partea colegilor mediatori. Sunt peste 70 de colegi care s-au oferit sa desfasoare voluntar, activitati in scoli si licee pentru a-i invata pe elevi cum sa-si gestioneze conflictele de zi cu zi. Acest proiect s-a bucurat teoretic de sustinerea Consiliului de Mediere, insa practic nu s-a ajuns la semnarea parteneriatului cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si doresc foarte mult sa reiau acest proiect si sa-l finalizez. Mai am un obiectiv de suflet care vizeaza recunosterea Consiliului de Mediere, recunoasterea institutionala. Imi doresc foarte mult ca Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Administratiei si Internelor sa gaseasca in Consiliul de Mediere un partener serios, credibil si responsabil si in acest sens as dori ca toate protocoalele incheiate de Consiliul de Mediere sa fie reactualizate, sa fie aduse la cunostinta tuturor celor interesati si sa fie transpuse in practica.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

AB: In mediere, ca si in viata de toate zilele am in vedere moderatia, empatia, decenta, implicarea, autenticitatea, toleranta, omenia si rabdarea. Prima litera din fiecare calitate (care consider ca este indispensabila unui bun mediator), va da exact acel cuvat de mediator cu toate sensurile respective.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie