Eugenia Șortan, candidat la alegerile pentru Consiliul de Mediere: „prin depunerea candidaturii nu fac altceva decat sa ma pun la dispozitie”
Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?
Eugenia Șortan: Motivul clar si indubitabil este pentru a ajuta medierea. Pentru a o promova, pentru a incerca sa o facem o meserie si o profesie respectabila si cu un contur precis. In intentia de a promova medierea si de a o face o profesie respectabila am si interesul personal ca in urma mea sa ramana ceva care sa fie de folos societatii. Am o experienta de viata indelungata, am lasat multe in urma mea, dar vreau sa incerc sa las societatii si o metoda prin care sa se realizeze pacea sociala cel putin in mica masura, daca nu la o scara mult mai larga decat prevedem chiar in prezent. Vreau ca disensiunile sa se elimine pe cat posibil.
RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?
E.S.: Ma recomanda o experienta de peste 40 de ani de activitate. Aceasta experienta si factura mea sociala ma recomanda sa contribui la acea pace sociala de care vorbeam. Eu sunt o persoana care da importanta moralitatii si incerc sa fac bine oamenilor printr-o intelegere proprie si prin mai putine divergente declarate si duse in decurs de ani de zile. De asemenea, ma recomanda posibilitatea mea de a contribui la intelegeri foarte usoare, facile, care sa poata fi executate rapid in problema oricaror pretentii, drepturi si alte probleme pe care le are o persoana si pe care nu le poate lamuri cu usurinta poate nici in instanta. Deci sunt probleme pe care mediatorul le poate lamuri cu usurinta, in timp ce instanta nu poate sa le lamureasca cu aceeasi usurinta. N-as vrea sa fac o limitare a problematicii medierii dand exemple, pentru ca aplicabilitatea medierii este de mare intindere. Cazuistica este vasta. Prin depunerea candidaturii nu fac altceva decat sa ma pun la dispozitie. Daca mediatorii ma vor considera folositoare e bine si daca nu, nu am ce sa fac, pentru ca sunt dependenta de voturile dumnealor.
Ma mai recomanda o experienta in redactarea actelor, care sa fie valoroase si valabile in orice imprejurare si care sa poata fi acceptate cu usurinta de catre instanta sau de catre notar (sa corespunda si procedurilor prevazute de lege). Noi mediatorii intr-adevar, avem o procedura flexibila, dar sa nu uitam ca actul nostru poate avea impact si de multe ori, este necesar sa aiba o granita comuna cu alte proceduri si cu alte pretentii de care trebuie sa tinem seama. De exemplu, acordurile de mediere au o granita cu justitia, cu reglementarile aplicabile in justitie, au o granita cu reglementarile din activitatea notariala. Sa nu uitam ca aceste granite trebuie sa le simtim si noi mediatorii, sa le cunoastem, iar eu in calitatea mea de membru al Consiliului de Mediere voi incerca sa fac, cu ajutorul colegilor mei – pentru ca trebuie sa nu uitam in niciun moment ca in Consiliul de Mediere se lucreaza colegial, propuneri sanatoase care sa ajute mediatorii din tara sa cunoasca limitele si granitele de confluenta cu celelalte discipline, cu celelalte profesii cu care au contact actele noastre. Deci trebuie sa ajut mediatorii din tara sa cunoasca foarte bine aceste aspecte. Ca sa-i pot ajuta eu consider ca un membru al Consiliului de Mediere trebuie sa se gandeasca la pregatirea efectiva a mediatorilor in partea practica. Pentru aceasta pregatire a mediatorilor trebuiesc intalniri cu mediatorii, trebuiesc expuneri in fata mediatorilor in cadre destul de restranse, nu in cadre largi. Deci eu daca as reusi ca si membru in Consiliul de Mediere as propune Consiliului sa ma numeasca in calitate nu de formator, ci pur si simplu de comunicator cu mediatorii pentru a percepe problemele care ii framanta profesional. Sunt probleme profesionale pe care nu stii cu cine sa le discuti si vorbesc din calitatea mea de presedinte de asociatie. Multi dintre colegii din tara sau din asociatie ma suna si ma intreaba cum trebuie sa procedeze in anumite cazuri la intocmirea acordului de mediere, in conditiile in care acordurile respective trebuiesc asumate de instanta. De fiecare data cand mediatorii m-au contactat le-am stat la dispozitie. Am invitat colegi mediatori la medierile mele si am facut co-medieri ca sa vada cum procedez eu inr-o mediere, ca poate nu au avut experienta suficienta sau n-au avut deloc. Voi face astfel de schimb de experienta cu mediatorii ca sa ii ajut si in special ma refer la cei tineri care intra in profesie.
Sunt o foarte buna organizatoare. Am organizat de exemplu Camera de Munca in judetul Hunedoara, eu am fost prima care am facut acte in Camera de Munca. Eu am organizat serviciul si pot sa spun ca bazele Camerei de Munca si in prezent sunt cele puse de mine.
In concluzie am un spirit organizator, am o putere de munca formidabila, pot ajuta pe oricine, am putere de sinteza si de analiza si am si calitatea de a transmite (cum si ce anume sa se faca).
Mi-am depus candidatura, dar nu o fac pentru un interes financiar, desi n-am sa ma duc fara sa fiu platita (asa cum li se pare altora ca trebuie sa lucrezi in Consiliul de Mediere) pentru ca oriunde munca trebuie sa fie platita. Nu urmaresc interesul financiar pentru ca am pensie de judecator si am venituri din avocatura si din mediere. Muncesc zi-lumina, studiez incontinuu, cercetez incontinuu, am capacitate de a studia destul de mare. Imi place sa fiu pregatita si sa tin pasul cu orice. Orice problema mi se ridica, daca nu o pot lamuri din cunostintele pe care le am, cer timp pentru cercetare si cu siguranta nu va ramane fara raspuns.
RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?
Eu, pana in prezent, nu pot sa ma exprim cu privire la activitatea lor, pentru ca nu am ajuns sa vad ce au facut. Cu siguranta voi incerca sa vad ce lucrari au facut si ce au putut sa faca, insa ce pot sa spun este ca as fi avut asteptari mai mari, as fi vrut sa nu fie atata diletantism, as fi vrut sa nu fie atata nesiguranta si galceava in Consiliul de Mediere, as fi vrut sa nu existe atatea iesiri in numele Consiliului fara sa fie abilitata persoana respectiva ce sa vorbeasca in numele Consiliului, as fi vrut sa nu fie iesiri personale ale membrilor Consiliului, fara ca lucrurile sa fie fost discutate in Consiliu, as fi vrut sa fie o profesie care sa aiba contur, care sa functioneze si as fi vrut mai ales ca atatea medieri care sunt prevazute in legi sa se faca de mediatori. Am participat la o zi a medierii, cred ca in luna mai 2012 sau 2013, la Brasov, unde am aratat ce multe reglementari legale sunt care vorbesc despre mediere, care implementeaza medierea. Aceste activitati trebuie sa apartina mediatorilor. Am aratat care sunt actele normative si nimeni nu a luat nici o masura. Nu s-a incercat preluarea medierilor respective. Este necesar sa se faca protoacoale cu institutiile, ca mediatorii sa-si exercite activitatea si nicidecum arbitrii sau diferite persoane numite din institutii. Ar fi trebuit sa faca cunoscut faptul ca medierea nu apartine niciunui domeniu in care se aplica, nu apartine nici profesorilor, nu apartine nici celor de la Directia Muncii (ma refer la medierile conflictelor de munca). Medierea apartine mediatorilor, asta trebuia sa se promoveze. Ce nu mi-a mai placut? Faptul ca nu ne-a promovat pe noi ca mediatori. Mediatorii trebuie sa aiba acces la cazuistica. Cine alege mediatorul? Omul de rand, daca gaseste undeva lista lor pentru ca nu toata lumea are acces la internet. Profesionistii sunt unii si beneficiarii medierii sunt altii. Beneficiarii medierii sunt milioanele de romani, care trebuie sa aiba acces facil la Tabloul Mediatorilor.
Nu reprosez nimic pentru ca nu stiu de ce nu au facut, dar daca voi ajunge in Consiliul de Mediere voi vedea si voi putea masura timpul pe care l-au lucrat, raportat la banii pe care i-au luat. Pentru ca insist: nu voi lucra fara bani, dar voi lucra mult si bine pentru mediatori.
RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?
Nu pot sa spun pentru ca depinde de valoarea muncii pe care o presteaza. Eu fac si avocatura si mediere si cand imi vine un client fac o analiza a cazului si imi dau seama cat se intinde de mult acel caz. Evaluandu-mi cazul pot aprecia valoarea mea profesionala si valoarea muncii mele. Si asa voi face si daca ajung in Consiliu. In privinta indemnizatiilor membrilor Consiliului de Mediere am vazut ca se vehicula suma de 4.000 de lei. Nu stiu daca o fi sau nu o fi asa insa, pentru rezultatul pe care l-am simtit noi mediatorii a fost foarte mult. Insa daca voi munci asa cum v-am spus, va trebui sa fiu platita. Inista sa spun ca nu sunt meschina, nu ma duc in Consiliul de Mediere pentru bani, dar in acelasi timp nici nu muncesc fara sa fiu platita, mai ales ca voi depune eforturi suplimentare si voi renunta la alte lucrari pe care eu le fac in prezent si care imi asigura un surplus fata de pensie.
RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?
Am facut multe pentru mediere si pentru mediatorii din Romania. In primul rand, am fost printre primii mediatori din judetul Hunedoara. M-am pensionat din functia de judecator de Curte de Apel. M-am simtit libera pentru 2-3 luni, pe urma m-am imbolnavit pentru ca nu am putut sa stau fara munca. Nu m-am gandit prima data la avocatura, m-am gandit la mediere si cunoscand ca exista Legea Medierii din 2006, m-am gandit ca aceasta mi-e cea mai potrivita, pentru ca acolo de asemenea actionez ca persoana impartiala, de asemenea esti lipsit de orice interes, de asemenea exista partea frumoasa a cercetarii, pentru ca si mediatorul trebuie sa aiba o anumita viziune in cercetarea faptelor ca sa poti conduce o discutie spre un rezultat bun.
In 2007 m-am pensionat, in 2008 am urmat cursul de mediere, in 2009 mi-am primit hotararea de numire ca mediator, iar autorizatia abia in 2010. Cand am observat cat e de folositoare medierea, dupa ce am urmat cursul, mi-am dat seama ca trebuie sa fac mai mult pentru oameni si am inceput sa o propovaduiesc intre colegi. Colegii care s-au pensionat nu au fost interesati pentru ca nu mai voiau sa faca nimic. Am discutat cu avocati si cu mai multe persoane. Am reusit sa gasesc oameni interesati, s-au facut echipe de mediatori si ne-am inmultit ca mediatori. Am promovat medierea in randul instantelor, am facut medieri gratuite ca sa o promovez. Cred ca doi ani de zile am facut medieri gratuite. Am vorbit la televiziuni, am facut o conferinta la Deva unde am invitat toate varfurile – au participat de la politie, au participat de la penitenciare, au venit oameni ca sa vada ce inseamna medierea, am invitat colegi de la Bucuresti, de la Sibiu, am facut publicatii, am publicat si am participat la multe conferinte si am incercat sa iau cuvantul de regula. Am participat la scoli, le-am vorbit elevilor despre mediere. Am fost la Hunedoara, la liceul Decebal, si imi spunea profesoara ca nu s-a asteptat sa ii capacitez atat de bine, pentru ca se zicea ca era o clasa indisciplinata. Deci nu se astepta la un asa mare interes.
RM: Daca v-ati putea intoarce in timp si daca medierea ar fi existat in Romania cand v-ati inceput activitatea de judecator ce ati fi ales, meseria de judecator sau meseria de mediator?
Meseria de judecator as fi ales, pentru ca eu consider ca pentru a fi mediator ai nevoie de o experienta de viata. Indiferent cum voi fi privita de acest raspuns, eu mi-am iubit foarte mult meseria, dar nu m-as intoarce la meseria de mediator de la inceput. Pentru a fi mediator ai nevoie de experienta discutiilor cu oamenii, experienta nevoilor oamenilor, experienta problemelor oamenilor. Mie mi-a prins si imi prinde foarte bine experienta anterioara si tocmai de aceea, transmitand mediatorilor noi, experienta mea si lucrurile pe care le-am invatat in viata din celelalte profesii, consider ca asa pot sa cladesc meseria de mediator.
Eu am avut mai multe profesii juridice in activitatea mea, am iesit la pensie din functia de judecator de curte de apel, dar am avut si munci inclusiv profesionale (timp de cinci ani cat a durat liceul la seral), am dat examen la facultatea la zi, am intrat cand erau 30 pe un loc la facultatea de Drept Economic Administrativ. Am avut locuri de munca inclusiv simple la inceput, am avut aproape un an de economist, deci cunosc si activitate juridica si economica. Munca mea de-o viata este mai importanta inaintea muncii de mediator. Este foarte important sa ai o experienta in alte munci ca sa poti sa devii mediator si sa poti stii ce ai de facut in mediere.
RM: Cum a fost procesul de acomodare de la meseria de judecator la meseria de mediator? A fost greu momentul in care ati fost pusa in situatia sa nu mai dati solutii?
Nu, nu este greu pentru ca daca vrei sa fii cinstit si ca judecator poti sa accepti parerile sau tranzactia partilor. Eu cu mare drag o accept. Instanta poate lua act de ceea ce au hotarat partile. Eu am luat act si ca judecator de hotararea partilor, iar ca mediator faci acelasi lucru cand reusesti sa ajungi la un acord. Deci exista si in fata judecatorului posibilitatea de a respecta vointa partilor. De aceea nu este deloc greu sa accept vointa partilor, iar pentru mine a primat sa se inteleaga partile. Trebuie sa spun ca si varsta contribuie la intelegerea mai buna a situatiei sociale. Timpul te face sa vezi multe, sa-ti dai seama de nevoi si poate, lucruri pe care in tinerete le consideri excentrice sau fortate, mai tarziu stai sa reflectezi asupra lor. Te intrebi: Oare de ce? Ii cauti cauza si nu reactionezi atat de spontan. Ascultarea in mediere, faptul ca asculti partile si partile se asculta intre ele este un lucru mare. Pentru ca tocmai asa gasesti geneza conflictului. Sunt uneori cauze minore care cauzeaza conflicte mari. Ori astea daca se inlatura dispare cauza conflictului, dispare conflictul si apare pacea.
RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?
As vrea sa fac multe. M-am gandit ce mare folos ar fi ca unul dintre membrii Consiliului de Mediere, dupa ce se fac la varf protocoale, s-ar deplasa la inspectoratele scolare si ar promova medierea. Asta doresc, sa facem schimb de experienta, sa promovam medierea in scoli, pentru ca copiii merg acasa si spun ce li s-a vorbit, deci si parintii vor sti. Deci promovare in scoli, la politie. Personalul din institutie trebuie sa cunoasca medierea, caci cei cu care intra in tangenta pot apela la mediatori. Promovarea la Cartea Funciara si la alte institutii pentru ca nu putem promova doar la nivel de instanta. Comunicarea noastra in afara de instanta, care trebuie lamurita in raport cu Curtile de Apel, trebuie promovata in toate institutiile, in mediul de afaceri. Este necesar sa avem legatura cu mediul de afaceri, Camerele de Comert si Industrie, la patronate si toate celelalte care exista in mediul de afaceri. Trebuie sa facem cunoscuta medierea si cat de simplu se face ea. Trebuie sa le trimitem in permanenta lista mediatorilor, pentru ca foarte mult am suferit, si nu pentru mine personal, ci pentru mediatori in general. De exemplu, eu am facut protocol cu o unitate mare (n-am sa-i fac popularitate pentru ca poate nici nu-i permis si nici nu-si doreste), dar dupa ce mi-a repartizat cauzele, eu le-am repartizat pe mediatorii mei sa aiba si ei ceva de lucru, sa stie cum se face o mediere, sa stie cum se discuta, sa-si incaseze si ei ceva. Niciodata n-am sa fac vreo diferenta ca un mediator apartine de undeva sau de altundeva. Voi face o evidenta a mediatorilor dintr-un anumit judet – desi ai dreptul sa mediezi oriunde, daca vrei si in alta tara, pe care sa le pot comunica, sa le fac o publicitate reala. In ideea de a promova tin seama de orice propunere, insa ca idee de promovare, eu doresc ca mediatorii sa fie cunoscuti. Sa se stie cine sunt mediatorii, sa se stie care sunt datele de contact si sa se stie ce pot facei ei. Iar acolo unde exista reglementari, n-as scapa sub nicio forma ideea ca medierile (acolo unde este prevazuta in lege) sa se faca de mediatori.
RM: Cum va caracterizati ca si mediator?
Nu sunt foarte modesta si mi-e destul de greu sa ma caracterizez eu, insa ma consider un mediator de valoare. De exemplu, mi-a venit un conflict de asigurari pe care au incercat sa-l rezolve instanta, si de o valoare formidabila si totusi am reusit sa-l mediez. Am administrat inclusiv expertize pentru ca stiu ce trebuie sa fac, stiu ce se cere, stiu unde sa umblu la conflict. Ma consider un mediator valoros, onest, impartial indiscutabil, de confidentialitate, un mediator care in afara de faptul ca dau respectul oamenilor care vin la mediere, ma straduiesc sa nu depasesc anumite limite care ar putea atrage un prejudiciu (in sensul ca partile in momentul in care vor sa ajunga la un acord le las sa gandeasca bine daca este vointa lor aceea sau nu, pentru ca n-as vrea ca ulterior sa vina omul si sa spuna ca nu a inteles bine si nu era vointa lui). Eu las partile sa se gandeasca bine, sa inteleaga valoarea acordului, la ce se obliga fiecare, sa-si inteleaga asumarea pe care si-o face si la ce se poate astepta de la respectivul acord.
Eu vreau sa ajut medierea si nu urmaresc profitul de pe urma posibilei functii in Consiliul de Mediere, din cauza asta am candidat, sa ajut medierea.
Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.