Constantin Ion, despre activitatea fostei echipe a Consiliului de Mediere: „ineficienta, discretionara si abuziva”
Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?
Constantin Ion: Sunt cateva obiective mari pe care le-am urmarit in cei aproape cinci ani de cand sunt mediator autorizat. M-am lovit de multe din aspectele astea, atat in activitatea profesionala a biroului de mediator, dar si in activitatea de pomovare, sustinere, implementare a medierii la nivelul localitatilor, institutiilor din judetul Ilfov. In primul rand ar fi reorganizarea si eficientizarea institutiei medierii. Din punctul meu de vedere, la acest moment avem de a face cu o institutie anacronica. A fost prost gandita si asezata si care a devenit prin ea insasi o frana in calea medierii (asa cum este organizata si functioneaza acum). Parerea mea este ca a sosit momentul ca mediatorii care doresc sa practice si sa si castige decent din mediere, sa aiba nu doar o voce ci si un brat puternic la nivelul forului lor de decizie. De aceea este nevoie de o echipa noua, care nu are legaturi cu ceea ce a fost pana acum si doresc sa fac si eu parte din aceasta echipa. Pe de alta parte, si eu si orice alt coleg care doreste sa ajunga in calitatea de membru CdM, avem nevoie de legitimitatea conferita de cea mai puternica arma a unei structuri democratice si anume votul colegilor corect si liber exprimat.
RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?
C.I.: Poate ca sunt cei cinci ani de opozitie constructiva (dupa parerea mea), pentru ca anumite probleme legate de organizarea si functionarea medierii, institutiilor sale, de probleme legislative care reglementeaza in detaliu profesia le-am sesizat chiar de la autorizare. Am incercat de fiecare data sa constientizam cat mai multi aceste probleme si sa incercam sa le indreptam. Am propus colegilor care au condus Consiliul de Mediere pana acum mai multe masuri. In general ele au fost ori respinse, ori nu am primit noi nici o reactie cum ca ar fi fost intelese si ca urmeaza sa se faca ceva in acest sens. Ma recomanda o buna experienta manageriala, am o pregatire juridica, de 4 ani sunt presedinte al Asociatiei Profesionale Mediere Bucuresti Ilfov. Nu sunt un om implicat in grupuri de interese, nu am conflicte de interese sau incompatibilitati cu o posibila calitate de membru al Consiliului de Mediere.
RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?
C.I.: Sunt doua paliere. Orice activitate profesionala se poate evalua in primul rand la nivel individual si asta putem sa o facem din perspectiva respectarii fisei postului fiecarei functii sau demnitati si prin modul de indeplinire a atributiilor. Parca nu as avea toate datele sa ma pronunt. In schimb, la nivel de echipa a Consiliului de Mediere, perceptia mea coincide cu a majoritatii colegilor si din Bucuresti-Ilfov, dar si din tara cu care ma intalnesc si discut frecvent, si poate fi rezumata asa: ineficienta, discretionara si abuziva.
RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?
C.I.: Eu in primul rand nu cunosc ce indemnizatii sunt acum si raportat la asta nu pot sa spun o suma prin comparatie. As dori sa subliniez ca actuala practica prin care membrii CdM isi stabilesc singuri indemnizatiile trebuie sa inceteze. Indemnizatiile, in opinia mea, vor fi cele pe care le vor aproba organele de conducere ale Corpului profesional (ca va fi Consiliul National sau Congres, cele care vor fi stabilite). Dupa aceea cred ca putem vorbi si de sume, in functie de ceea ce face fiecare, si aici ma refer la calitatea si eficienta muncii depuse, dar ele trebuie legate si de resursa financiara pe care medierea va reusi sa o mobilizeze.
RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?
C.I.: Am fost parteneri si actori de zi cu zi la Biroul de Informare deschis la Judecatoria sectorului 1, 5, si 6 in Bucuresti, am fost initiatori si parteneri la infiintarea Biroului de Informare de la Tribunalul Ilfov si Judecatoria Buftea, mai avem cinci centre de mediere pe care le-am deschis in Bucuresti si Ilfov sub egida asociatiei pe care eu o reprezint in calitate de presedinte, avem protocoale cu judecatorii, parchete, unitati de politie, primarii si chiar si cu o universitate.
RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori in situatia in care acestia va vor acorda votul?
C.I.: Am un program structurat. In esenta este vorba de o noua lege a medierii in care sa fie prevazute organizarea corpului profesional dupa modelul celorlalte profesii liberale. Medierea este (si se lauda cu acest fapt) membra a comunitatii profesiilor liberale. Numai ca aici exista o ciudatenie. Daca vrem sa ne numim si sa functionam ca o profesie liberala sunt de parere ca trebuie sa preluam modelul lor (nu zic a uneia dintre ele, dar trebuie studiate toate modelele de organizare). In esenta, aceste modele de organizare cuprind doua lucruri mari. Fiecare profesie are un corp profesional si organele sale, si acestea reprezinta legislativul profesiei respective si un executiv. Eu impreuna cu asociatia pe care o reprezint si alte asociatii din tara (peste 35 la numar) am propus ca la nivel de corp profesional sa avem Consiliu National, Conferinta Anuala si Congres la 2 sau la 4 ani. Ca organ deliberativ la nivel local va fi Adunarea Generala a Colegiului Judetean, iar ca organ executiv la nivel national ramane Consiliul de Mediere care are calitatea de unic si singur jucator pe tot ceea ce inseamna mediere, iar la nivel local Colegiul Judetean.
RM: Cum va caracterizati ca si mediator?
C.I.: Am observat ca cele mai apreciate calitati ale mele pleaca de la felul meu de a fi. In primul rand iubesc medierea si imi place sa ajut oamenii. Avocatii cu care lucrez ma cauta ca sunt bine pregatit, am dovedit o buna stapanire de sine si am si un simt al umorului care mi-a permis sa ies, atat eu cat si clientii mei, din situatii care pareau uneori fara iesire sau foarte dificile. Am medieri relevante in domeniul comercial, civil si penal, acestea fiind domeniile in care am dorit sa ma speccializez si sa raman in viitor. Nu ma consider un atotstiitor. La nivelul asociatiei noastre avem un colectiv foarte sudat de mediatori si ne-am specializat pe anumite domenii. Avem foarte buni mediatori specializati pe mediere familiala si minori, pe domenii care luate unul langa altul, acopera intreaga plaja a necesitatilor medierii.
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.