Badila Adrian Cristinel, candidat la alegerile pentru Consiliul de Mediere: „ma incadrez si eu in perceptia aproape generala a corpului profesional, deci un grad de satisfactie destul de scazut fata de activitatea fostilor membri ai CdM”

 

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

Adrian Bădilă

Adrian Bădilă, mediator

Bădilă Adrian Cristinel: Doresc sa candidez pentru a ajunge membru in Consiliul de Mediere si pentru a-mi continua activitatea de promovare a medierii si a profesiei de mediator pe care o duc incepand din 1997, evident, folosind alte parghii de putere ca membru in CdM.

RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?

B.A.C.: Experienta, expertiza si, fiind dintre initiatorii a ceea ce inseamna mediere in Romania, cred ca am asimilat conceptul de mediere pe care sper sa-l promovam in continuare in societatea romaneasca. Din perspectiva mea, a fi membru in Consiliul de Mediere presupune calitati de leadership, pentru ca noi nu suntem (din perspectiva mea) niste birocrati care facem numai niste proceduri, ci avem un rol foarte important in relatia de parteneriat cu alte institutii si din acest punct de vedere, desi au fost semnate mai multe parteneriate de-a lungul timpului intre Consiliul de Mediere si CSM, instante si asa mai departe, practic aceste parteneriate nu au fost implementate tocmai pentru ca fostii membri ai Consiliului au ramas foarte ancorati in partea de proceduri si n-au reusit sa se deschida catre corpul profesional incercand practic, prin cumul de functii sa le rezolve ei pe toate, ceea ce evident nu este posibil. Nu in ultimul rand, tot ce am lucrat. Am coordonat elaborarea celor doua strategii privind medierea si este vorba de strategia privind dezvoltarea medierii si a profesiei de mediator (2008-2013) si pentru perioada 2014-2020. Este un document care a fost adoptat de catre Consiliul de Mediere in luna decembrie 2014 si care, evident, din perspectiva mea reprezinta cadrul de desfasurare pentru urmatorii ani inclusiv ai Consiliului.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

B.A.C.: Practic, lucrand la aceasta strategie (e vorba de un material de 200 de pagini) si un material de 50 de pagini, este vorba de o analiza sociologica, ce a stat la baza strategiei si din acest punct de vedere tinand cont si de chestionarele care au fost completate, interviurile care au fost prelucrate, ma incadrez si eu in perceptia aproape generala a corpului profesional, deci un grad de satisfactie destul de scazut fata de activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere.

RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?

B.A.C.: Din punctul meu de vedere, indemnizatia trebuie corelata cu tipul de activitate si cu rezultatele pe care ni le asumam. Desi am lucrat la aceasta strategie, din punct de vedere al managementului financiar n-am avut acces la datele cu referire la indemnizatie, ceea ce mi se pare absolut inacceptabil, transparenta decizionala fiind unul dintre punctele pe care le sustin intru totul. Mi-e greu sa cuantific pentru ca asta depinde si de venituri, depinde de ce stabileste echipa, pentru ca un mediator care vine odata sau de doua ori pe luna numai la o sedinta se pune problema de o indemnizatie, pentru un presedinte si un vice-presedinte, presedintele fiind si ordonator de credite si implicat direct inclusiv in conducerea si coordonarea Secretariatului Tehnic, nu se pune problema doar de indemnizatie. Dar asta trebuie discutat in mod transparent, iar Comisia consutativa sa-si creasca rolul in procesul decizional, ca membrii Consiliului nu sunt acolo in firma lor.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

B.A.C.: Tocmai vorbeam de strategie, sunt si membru fondator al Asociatiei Profesionale Colegiul Mediatorilor care a inceput activitatea in 2009. In fiecare an am organizat cate o Scoala de Vara, am organizat diverse evenimente, am si firma care este furnizor autorizat de formare a mediatorilor. Deci incepand din 2008 am format si mediatori, avem vreo opt cursuri de perfectionare pentru mediatori si nu in ultimul rand si in relatiile cu institutiile din tara si din strainatate am derulat proiecte in ceea ce priveste activitatea de mediator. Asta fiind asa foarte pe scurt.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

B.A.C.: Sa aplic planul de masuri aferent Strategiei pentru perioada 2014-2017 cu accent pe transparenta decizionala pe partea de leadership si de imbunatatire a relatiilor cu celelalte institutii angrenate in sistemul care vizeaza alternative de rezolvare a disputelor, sa aplicam in litera si spirit Codul de conduita si al mediatorilor, dar si al membrilor Consiliului de Mediere si pentru asta, eu care incerc sa simplific toate procedurile, consider ca este necesar infiintarea unui Senat cu 3-5 reprezentanti din partea asociatiilor profesionale a carui rol sa fie acela de a veghea asupra respectarii Codului de conduita a membrilor Consiliului de Mediere. Dupa parerea mea, aceasta a fost cea mai mare problema si nu numai in ultimul Consiliu, este vorba de conduita membrilor nostri. Nu in ultimul rand sustin evitarea cumului de functii. In momentul in care ai ajuns membru in Consiliul de Mediere renunti la functia de presedinte sau vice-presedinte de asociatie profesionala pentru ca se creaza o confuzie. La un moment dat te asezi la masa si nu se mai intelege de fapt din partea cui vorbesti.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

B.A.C.: Un mediator profesionist, sunt facilitator profesionist de 20 de ani. Medierea o facem in regim confidential in propriul birou, dar abilitatile de mediere cel mai bine se vad in intalniri, in work-shopuri, in conferinte, cum se manifesta colegii nostri ca facilitatori ai acelor intalniri, iar in momentul in care nu esti in stare sa pastrezi o agenda si sa duci lucrurile asa cum trebuie ca facilitator, personal nu cred ca intrand in ”papucii” de mediator esti profesionist. Dar asta este o parere personala si subiectiva.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie