Adriana Viorica Mihai, despre fostii membri ai Consiliului de Mediere: „au ignorat permanent nevoile si interesele mediatorilor”

 

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

Adriana Viorica Mihai, mediator

Adriana Viorica Mihai, mediator

Adriana Viorica Mihai: Pentru ca am ales sa nu mai astept. Am ales sa actionez asumandu-mi riscurile ce decurg din asta. Am spus de nenumarate ori, eu nu cred in Mesia si chiar de-as crede nu avem timpsa-l asteptam. Am ales sa candidez pentru ca este timpul sa spunem: stop!, suntem pe un drum gresit, suntem produsul unui experiment care si-a dovedit clar ineficienta.

RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?
A.V.M. : Am o experienta profesionala de peste 20 de ani atat in tara cat si in strainatate, am trecut prin diverse etape si stagii profesionale, din care peste 10 ani actiivitate manageriala si de marketing. Toata aceasta practica, alaturi de activitatea de mediator imi confera suficiente resurse pentru a putea identifica mijloacele de sustinere a intereselor mediatorilor si ale profesiei in general.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

A.V.M. : Aroganta. In ciuda faptului ca sunt sau ar fi trebuit sa fie in primul rand mediatori au ignorat permanent nevoile si interesele mediatorilor. Au dat dovada de o totala lipsa de transparenta financiara si un dezinteres inexplicabil. Ori de cate ori profesia asta s-a aflat in situatii de cumpana incepand de la lipsa de reactie fata de articolele denigratoare la adresa profesiei aparute in mass-media si continuand cu implicare zero in procesul legislativ fata de numeroasele intentii de minimizare a rolului medierii.

RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?

A.V.M. : Valoarea indemnizatiei ar trebui sa fie raportata la activitatea desfasurata, la timpul alocat acesteia si gradul de responsabilitate. In cazul indemnizatiilor fostilor membrii, desi nu au fost facute publice sumele care reveneau fiecarui membru, este evident asa cum rezulta din minimum de state financiare pe care cu mare greutate le-au aratat se ridica la nivelul unui salariu mai mult decat decent, dar pentru cineva care petrece 8-10 ore pe zi itr-o activitate de conducere in care isi asuma o serie de responsabilitati. In contextul actual insa, in care bugetul Consiliului de Mediere inregistreaza deficit de la luna la luna este nevoie de o regandire a repartizrii fondurilor si o restructurare bugetara severa pentru ca exista riscul major sa nu se mai poata plati cheltuieli curente obligatorii (chirie, utilitati, salarii si taxele aferente acestora).

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

A.V.M. : Inca din timpul cursului de formare initiala in 2012 am realizat ca se incearca in mod nefiresc o manipulare a mediatorilor spre un anumit soi de obligativitati de natura organizatorica si de practica a profesiei. Impreuna cu un grup de colegi din diverse zone ale tarii am declansat in noiembrie 2013 o serie de sondaje de consultare a mediatorilor privind aspecte importante cu privire la organizarea profesiei, transparenta financiara, statutul profesiei, care nici acum dupa 8 ani de la aparitia legii noi nu il avem. M-am implicat in diverse activitati atat prin participarea la conferinte, organizare sau sustinere de lucrari, care vizau aplicabilitatea medierii in diverse domenii, cat si prin participarea constanta, desi nu aveam drept de vot la sedintele Comisiei consultative. De asemenea, alaturi de doi colegi am reprezentat vocea mediatorilor in cadrul unei sedinte a Consiliului de Mediere, atunci cand in mod abuziv au dorit sa impuna Hotararea 235/2014 privind obligativitatea punctelor profesionale de formare continua, in conditiile in care nu s-a promovat un standard de formare continua. Am publicat si cateva articole care sper eu ca au adus un plus valoare nu doar activitatii de mediere dar si cititorilor din diverse domenii sau profeii liberale. Si nu in ultimul rand ar trebui sa remarc ca am comunicat mult telefonic cu colegii, chiar daca personal nu i-am cunoscut inca pe unii dintre ei. Am facut schimb de informatii, ne-am ajutat in redactarea acordurilor sau pur si simplu ne-am consultat in diverse cauze cu care ne confruntam in mediere.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

A.V.M. : Imi doresc sa pun in practica ideile si propunerile pe care le-am discutat cu colegii mei atat in mediul online cat si in diversele intalniri. Am identificat cateva obiective pe care le consider urgente: corelarea legislativa intre Legea Medierii si legislatia interna si cea europeana, renuntarea la sistemul asociativ, organizarea corpului profesional cu respsonsabilitati clare la nivel local atat din punct de vedere economic cat si institutional, statutul profesiei intr-un interval cat mai scurt. Consider ca statutul profesiei reprezinta tara credibilitatii profesiei in relatia cu toate celelalte entitati cu care ne intersectam. Bineinteles o promovare continua si reala a profesiei prin protocoale si parteneriate dar si campanii de informare si promovare in randul profesionistilor din diverse domenii de interes pentru mediere. Este necesara si o regandire a atributiilor Consiliului de Mediere in raport cu atributiile corpului profesional, ceea ce implica si o reevaluare a continutului ROF-ului care are grave erori. E clar ca nimic din toate astea nu poate fi posibil fara suportul mediatorilor si bineinteles intelegerea celor care vor compune viitorul Consiliu de Mediere.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?
A.V.M. : Sunt un om drept si optimist, motivata, entuziasta, manifest spirit analitic, sunt obiectiva in evaluari, imi place sa fiu informata si sunt un bun ascultator.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie