Constantin Mihaiu: „Ca orice om care candideaza, doresc sa castig accesul in Consiliul de Mediere”

 

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

Constantin Mihaiu: Ca orice om care candideaza, doresc sa castig accesul in Consiliul de Mediere.

mediator Constantin MihaiuRM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?

C.M.: Tot ceea ce am facut eu in domeniul medierii din 2008 pana acum. Ce am facut eu in domeniul medierii sunt foarte multe lucruri. In 2009 agenda profesionala a mediatorilor din Romania, care a fost pezentata in Parlamentul Romaniei pana in prezent si-a pastrat traditia; institutirea Zilei Nationale a Mediatorilor la solicitarea mea cu scopul de a fi prezentat scopul, importanta si utilitatea medierii in Romania, precum si cunoasterea si recunoasterea profesiei de mediator.

R.M.: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

C.M.: La intrebarea asta e destul de delicat de raspuns pentru ca o parte dintre ei candideaza, o parte se retrag, au familii, au copii si n-are rost sa vorbesc eu critic la adresa lor, adica nu mi se pare corect. Ei stiu ce au facut si probabil procesul de constiinta si-l fac ei daca au facut ceva rau. Daca au facut ceva bine, pacat este ca mediatorii nu cunosc acest bine pe care l-au facut fostii membrii ai Consiliului de Mediere. Probabil n-au fost suficient de transparenti.

RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?

C.M.: Pai in functie de calitatea, cantitatea si importanta sociala a muncii, fiecare om din Romania trebuie retribuit, asa ca si cei care sunt in Consiliul de Mediere in functie de importanta sociala a muncii lor trebuiesc remunerati.

RM: Puteti da o suma aproximativa sau nu?

C.M.:Pai nu stiu ca nu lucrez la banca, nu lucrez la finante, nu stiu asta. Astea cred ca sunt hotarari, decizii ale Consiliului. Nu stiu asta. Ei stiu cum si-au apreciat munca si cum si-au valorizat-o.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

C.M.:O parte din lucruri vi le-am spus mai devreme, in plus sunt toate actiunile de promovare ale medierii in foarte multe parti ale tarii. Promovarea medierii in tribunale, judecatorii, curti de apel, prefecturi, in fata magistratilor, in fata administratiilor publice locale vorbind despre mediere ca o profesie a intelectualitatii contemporane romanesti si mondiale. La evenimentul din 4 mai 2012 am avut o recunostere internationala a intelectualitatii romanesti mai puternica decat a reusit sa o faca Ministerul de Externe, ducand Romania in polul medierii mondiale destul de frumos.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

C.M.: In primul rand trebuie militat pentru respectarea dreptului la munca al mediatorului. In momentul de fata dreptul la munca al mediatorului este incalcat cu un drept constitutional care spune ca sub nici o forma nu poate fi incalcat dreptul la munca. La ce ma refer? Interactiunea profesiei de mediator cu alte profesii care au primit accept sa faca o parte din atributiunile profesionistului mediator a dus la diminuarea acestui drept. Mediatorii pentru ca fac parte din elita intelectualitatii romanesti au dreptul la munca si au dreptul la un onorariu corect si demn pentru prestatia muncii lui. Asta este principalul lucru, pentru ca sunt oameni de o factura intelectuala deosebita ar rebui sa poata sa-si dovedeasca calitatea muncii lor si pentru asta trebuie sa aiba un onorariu pe masura. In momentul in care lucrurile acestea s-au rezolvat medierea nu mai poate fi infranata ca profesie, nu mai poate nici un alt corp profesional sa-i puna frana sub nici o forma. De mediere in Romania este nevoie ca de aer si nu numai in Romania pentru ca viata conflicuala nu aduce un plus valoare demnitatii umane. Si medierea asta face: ajuta la solutionarea conflictelor.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

C.M.: Serios, demn, corect, harnic si sunt foarte multe calitati pe care eu le am si ar trebui sa le aiba toti mediatorii din Romania, inclusiv membrii Consiliului de Mediere. Este vorba de onoare, de demnitate, de implicare si de darnicie sufleteasca.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie