Taxe de timbru 2015 privind cererile si contestatiile referitoare la executarea silita

 

In materia executarii silite, taxele de timbru pentru cereri sunt fixe, dar, in cazul contestatiilor, tarifele pot sa varieze in functie de valoarea datoriei sau a bunurilor urmarite.

balanta cu bani taxe judiciare de timbruPersoanele fizice si juridice trebuie sa plateasca taxe judiciare de timbru atat pentru actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, cat si pentru cererile adresate Ministerului Justitiei si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Practic, taxele de timbru, care se achita in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2013, reprezinta plata serviciilor prestate de catre instante, Ministerul Justitiei si Parchetul ICCJ.

In materia executarii silite, acest act normativ stabileste atat taxe fixe, cat si unele variabile.

Astfel, cererile pentru investirea cu formula executorie a titlurilor — altele decat hotararile judecatoresti — se taxeaza cu 20 de lei (pentru fiecare titlu). Iar in ceea ce priveste cererile pentru suspendarea executarii silite — inclusiv a executarii provizorii –, solicitantii trebuie sa plateasca 50 de lei.

Totusi, in cazul contestatiei la executarea silita, taxa de timbru aplicabila este calculata in functie de valoarea bunurilor urmarite sau valoarea datoriei.

„In cazul contestatiei la executarea silita, taxa se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite. Taxa aferenta acestei contestatii nu poate depasi suma de 1000 lei, indiferent de valoarea contestata”, prevede OUG nr. 80/2013.

Atentie! Contestatia la executare se taxeaza doar cu 100 de lei in situatia in care obiectul executarii silite nu poate fi evaluat in bani.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie