Tendinte noi in derularea inspectiilor fiscale
Inspectiile fiscale efectuate de ANAF in ultimele sase luni arata ca institutia se concentreaza pe noi directii atunci cand verifica activitatea firmelor, a precizat Alex Milcev, specialist EY. In plus, inspectorii fiscali au transformat cu usurinta in ultima perioada spetele fiscale in spete penale. Avand in vedere aceste aspecte, firmele ar trebui sa aiba o abordare preventiva si sa se pregateasca cu atentie pentru eventualele inspectii fiscale, este de parere specialistul.
Experienta ultimelor sase luni ne arata anumite tendinte noi in derularea inspectiilor fiscale, de care companiile trebuie sa tina cont pentru a evita amenzi, penalitati, dar si repercusiuni mai serioase, sustine Alex Milcev, Partener si Lider al departamentului de Asistenta fiscala si juridica, EY Romania, intr-un comunicat al companiei remis astazi redactiei.
Mai exact, organele fiscale se concentreaza cu predilectie pe doua directii: o data pe aspecte legate de servicii, dobanzi si redevente in tranzactiile intra-grup si, in al doilea rand, pe deductibilitatea cheltuielilor cu servicii, deci implicit si deductibilitatea TVA, a adaugat acesta.
De asemenea, specialistul sustine ca inspectorii se concentreaza tot mai mult pe analiza substantei economice a tranzactiilor, dar si pe tranzactiile cu contribuabili inactivi.
Mai mult decat atat, o alta tendinta din ce in ce mai evidenta este usurinta cu care inspectiile fiscale pot‚ in ultimul timp, transforma o speta fiscala intr-o speta penala, cu implicarea rapida a procuraturii, sau chiar a DNA, in cazul unor acuzatii mai grave, a subliniat Alex Milcev.
„Suspiciunile de evaziune fiscala se contureaza mult mai rapid decat pana acum si reprezinta o parghie pe care organele fiscale o folosesc pentru a pune presiune suplimentara pe companii. De aceea, recomandam tuturor companiilor sa fie vigilente, sa aiba o abordare preventiva continua la nivelul oricarui aspect fiscal si sa se pregateasca cu atentie pentru eventuale inspectii fiscale”, a precizat specialistul EY.
Conform sursei citate, ANAF si-a trasat recent ca obiectiv optimizarea inspectiilor fiscale, astfel incat timpul de derulare si numarul lor sa scada. In acest sens, institutia planifica trecerea de algoritmul manual de selectie a contribuabililor vizati pentru inspectie, utilizat in prezent, la un algoritm informatizat.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!