Medierea – modalitate amiabila de exercitare a autoritatii parintesti. Punerea in executare a hotararilor judecatoresti privind minori

 

In urma divortului sau a separarii (pentru cuplurile necasatorite), in situatia existentei minorilor, prin prevederile Noului Cod civil, acestia vor avea posibilitatea de a petrece timp cu ambii parinti, chiar daca domiciliul copiilor a fost stabilit la unul dintre parinti. Acest drept, deopotriva al parintelui si al copilului, a fost reglementat sub forma autoritatii parintesti comune (cunoscuta informal sub denumirea de “custodie”).

Custodie comuna1Articolul de fata prezinta medierea ca modalitate amiabila de exercitare a autoritatii parintesti (custodie) versus punerea in executare a hotararilor judecatoresti privitoare la minori (dupa solutionarea diferendelor existente intre parinti pe aceasta tema prin instanta de judecata).

Autoritatea parinteasca comuna este o prerogativa pe care cei doi parinti o vor putea stabili de comun acord, printr-un acord de mediere, sau va putea fi impusa partilor in functie de pretentiile fiecareia, intr-un proces aflat pe rolul instantei, prin care parintii se vor judeca pentru custodia copilului, adica pentru stabilirea autoritatii parintesti. Din practica judiciara formata in urma intrarii in vigoare a Noului Cod civil, spre deosebire de prevederile vechiului Cod, in genere, autoritatea parinteasca comuna se acorda ambilor parinti. Prevederile vechiului Cod, in care in mod clar copilul se incredinta spre crestere si educare mamei sau tatalui, au fost abrogate.

Legislatia actuala acorda ambilor parinti posibilitatea de a veghea indeaproape la cresterea, educarea si dezvoltarea armonioasa a copilului, chiar daca locuinta minorilor a fost stabilita (de comun acord sau prin instanta de judecata, cu concursul anchetei sociale) la unul dintre parinti. Locuinta minorului, care nu poate fi concomitent stabilita in doua imobile, reprezinta un aspect, pe cand autoritatea parinteasca (custodia) reprezinta un alt aspect, un drept pe care legea il confera ambilor parinti, cu exceptiile de rigoare (abuz de droguri, abuz fizic etc), in vederea vegherii si mentinerii unei relatii apropiate cu copilul.

In situatia in care nu exista intelegere, se intampla ca parintii sa se „razboiasca” in instanta pentru autoritate parinteasca exclusiva si, in final, sa aiba surpriza de a nu o obtine. Cum hotararea judecatoreasca este executorie, aceasta va putea fi pusa in aplicare prin prevederile art. 909 si urmatoarele din C. proc. civ., prin executarea hotararilor judecatoresti privitoare la minori.

Mediator Laura Vartolomei

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie