Ichim Gabriela, despre activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere: „Sunt sigura ca au avut idei valoroase”

 

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

mediator Gabriela IchimGabriela Ichim: Pentru ca se pare ca este un moment in care se impune o schimbare in mediere pentru ca aceasta sa functioneze optim si sa fie capabil sa satisfaca nevoile noastre ale mediatorilor. Acum traversam un context economic aparte, iar medierea e clar ca trebuie sa treaca la urmatoarea etapa. Pentru a misca lucrurile in directia favorabila trebuie actionat in mod organizat si constant si nicidecum haotic si sporadic. Si consider ca echipa Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, echipa UCMR, din care fac si eu parte este capabila sa schimbe aceasta directie pentru ca are in spate ani de munca in care si-a dovedit daruirea fata de mediere prin proiectele desfasurate pana in prezent. Acum, e logic ca stim care este starea de spirit in Romania si suntem foarte constienti de responsabilitatea care apasa pe umerii nostri. Cu toate acestea ne dorim sa contribuim la bunul mers al medierii. Faptul ca suntem din mai multe judete ale tarii este un lucru in avantajul nostru pentru ca ne ajuta sa avem reprezentare a situatiei medierii la nivelul intregii tari.

RM: Ce se va intampla cu proiectele propuse in declaratia de intentie, daca nu va fi aleasa intreaga echipa?

G.I.: Parerea mea, si cred ca si a colegilor, este ca oricum ne vom duce la indeplinire proiectul chiar daca echipa va fi intreaga chiar daca va fi partiala in Consiliul de Mediere, noi oricum vom continua cu proiectele pe care le-am desfasurat pana acum si, mai mult de atat, sunt convinsa ca vom purcede la alte proiecte, pentru ca din perspectiva mea, important este sa fii permanent in miscare, atent la nevoile mediatorilor si la provocarile pe care ni le ridica aceasta profesie in dezvoltare in societatea romaneasca.

RM: Ce considerati ca va recomanda ca membru in Consiliul de Mediere?

G.I.: Cred ca, ca si ceilalti colegi ai mei si aici ma refer la colegii candidati este vorba de experienta profesionala, dar mai ales experienta practica, munca de promovare depusa pana in prezent, spiritul organizatoric si de initiativa, capacitatea de a munci in echipa, perseverenta, disciplina.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

G.I.: Ar fi lipsit de eleganta din partea mea sa comentez ceva nefondat la adresa domniilor lor, mai ales ca stim cat de greu este sa organizezi si cat de solicitant este sa desfasori activitati organizatorice intr-un anumit ritm. Sunt sigura ca au avut idei valoroase, din pacate probabil ca nu toate au fost fructificate. Trebuie sa recunosc si eu ca si ceilalti colegi mediatori din tara, am remarcat lipsa de coeziune si de unitate in luarea deciziilor, probabil datorita viziunilor si politicilor individuale ale membrilor, care din pacate le-au umbrit si nu i-au ajutat sa ajunga la rezultatele pe care si le-au dorit.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

G.I.: In principal am contribuit la judecatoria de unde provin (Judecatoria Bacau), pentru ca sunt si avocat, sa promovez medierea in randul justitiabililor, chiar primul dosar de la Judecatoria Bacau a fost dosarul in care eu eram avocat si am tinut in mod expres sa promovez medierea. Apoi treptat, treptat, dosarele mele in calitate de avocat le-am predat medierii. Am dorit sa dobandesc experienta sacrificand astfel clientela. Nu poti sa promovezi medierea daca nu stii cum functioneaza, iar lucrul asta a fost pentru mine foarte important sa-l fac. Treptat am inceput activitatea de promovare la nivelul populatiei, publicului larg. Eu personal am mers pe segmente de persoane, pe reprezentantii institutiilor, pe specialisti in domeniul juridic, pe specialisti in domeniul medierii chiar si in comunitatile religioase. Actiunile au devenit din ce in ce mai complexe, de la actiuni organizate la nivelul localitatii am trecut la nivel national cu Uniunea Centrelor de Mediere. Am fost si manager de proiect la un proiect unic national care se refera in mod special la prezentarea informatiilor despre mediere in randul comunitatilor religioase si nu in ultimul rand am contribuit la sedintele Comisiei Consultative, la acel proiect de statut chiar daca el nu s-a finalizat si a rams intr-un anumit stadiu, de asemenea sunt coautor la acest proiect de lege lucrat in vara anului trecut de Uniunea Centrelor de Mediere. Pe langa astea si filme de prezentare a procedurii medierii si emisiuni TV, articole, deci sunt o gama de actiuni pe care le-am intreprins din 2007 pana in prezent si astea vor continua.

RM: Cum au reactionat clientii care veneau la d-voastra ca si avocat si primeau recomandarea sa intre in mediere?

G.I.: Au fost extrem de incantati. La momentul respectiv chiar nu stiau nimic despre mediere, asa ca activitatea mea de informare a fost mult detaliata pentru ca sa-i pot ajuta sa inteleaga aceasta procedura. Si din fericire au fost si rezultate. A fost in detrimentul meu, dar in castigul dumnealor. Indirect si eu am castigat pentru ca am fost fericita sa-i pot ajuta si am vazut ca functioneaza. In felul acesta am facut trecerea de la teorie la practica. Ca sa poti sa promovezi medierea trebuie sa o intelegi si sa o iubesti in adevaratul sens al cuvantului.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

G.I.: Sunt foarte multe de facut, sunt foarte multe idei si foarte multe proiecte, dar trebuie facuta o prioritizare si in functie de resurse sa incepi sa faci lucrurile cu cap. In primul rand este clar ca este nevoie de o promovare intensiva a medierii la nivel national, dar si la nivel local pe intreg teritoriul tarii. Sunt zone in care medierea este mai putin promovata. In al doilea rand, organizarea Corpului profesional al mediatorilor si nu in ultimul rand finalizarea proiectului de lege. Avem nevoie de o lege stabila, completa, capabila, perfectibila, o lege care sa rezolve atat interesele medierii cat si interesele mediatorilor si nu pe termen scurt ci pe termen lung. Este un aspect foarte important, pentru ca trebuie sa gandim in perspectiva. Sunt convinsa marea majoritate a colegilor au intuit necesitatea acestui lucru, iar noi suntem deschisi la propunerile colegilor pentru ca acest proiect sa fie definitivat intr-o forma cat mai favorabila.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

G.I.: Sunt o persoana devotata medierii, iubesc oamenii si sunt extrem de fericita cand in medieri acestia isi dezvaluie latura lor frumoasa, umana. Imi place sa cred ca sunt un bun facilitator, un bun ascultator si comunicator si de asemenea o persoana calma, flexibila, fara prejudecati, o persoana deschisa la nou si curajoasa.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie