Rodica Cociu Anghel, candidat la alegerile pentru Consiliul de Mediere: „sunt un om pe care-l recomanda probitatea, constiinta, grija pentru cei din jurul meu”
Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?
Rodica Cociu Anghel: O interbare la care as putea sa raspund prin prisma conceptului de performanta in echipa. Consiliul de Mediere are nevoie de o echipa care sa ia decizii pentru toti mediatorii. Este extrem de important ca mediatorii sa beneficieze de niste rezultate ale muncii unor oameni. UCMR-ul poate oferi aceasta echipa. Este o echipa sudata, nu peste noapte ci in ani de munca, in ani de dedicatie din partea unor oameni care iubesc aceasta profesie. Sunt proiecte nenumarate care au fost derulate de echipa UCMR, de UCMR inainte de toate, noi suntem o echipa indiferent de modul in care ne-am prezentat la aceste alegeri, o echipa care a facut si a derulat foarte multe actiuni, evenimente, proiecte, care a inteles ca este extrem de important acest efort deerulat in comun si care a inteles de asemenea ca este nevoie de foarte multa dedicatie, de foarte multa implicare, de multa atitudine pozitiva, de tot ceea ce pana acum a lipsit.
RM: Ce se va intampla cu proiectele propuse in declaratia de intentie, daca nu va fi aleasa intreaga echipa?
R.C.A.: Daca sa spunem ca se alege sub numarul majoritatii, ca si echipa, oricum vom duce la bun sfarsit proiectele pe care ni le-am asumat. Noi am lucrat anul trecut la un proiect de lege. Am avut patru luni in vara anului trecut de lucru intensiv, am facut acel proiect, am incercat sa dam glas tuturor nevoilor mediatorilor pe care le au in acest moment. Daca vom detine majoritatea in Consiliul de Mediere cu siguranta vom continua sub acest aspect. Din punctul de vedere al membrilor din Consiliul de Mediere, daca nu vom fi, echipa UCMR, oricum va merge mai departe cu proiectele. Incercam sa finalizam proiectul, sa-i dam forma cea mai constructiva sau sa completam acest proiect supunandu-l dezbaterii publice, pentru ca intre timp au mai aparut ceva modificari legislative care pot fi in beneficiul mediatorilor si putem sa-l completam, si suntem dispusi sa acceptam completari din partea colegilor mediatori. Avem aceasta capacitate de a ne completa cu tot ceea ce vor veni colegii nostri (nu neaparat din UCMR) este vorba de colegii mediatori din Romania. O sa incercam sa dam o forma finala acestui proiect si o sa-l ducem la bun sfarsit, o sa-l promovam asa cum ne-am propus si o sa incepem campania de strangere de semnaturi. Asta in cazul in care echipa UCMR nu va detine majoritatea in Consiliul de Mediere.
RM: Ce considerati ca va recomanda ca membru in Consiliul de Mediere?
R.C.A.: Pot sa spun despre mine ca sunt un om pe care-l recomanda probitatea, constiinta, grija pentru cei din jurul meu. Din punct de vedere profesional experienta mea profesionala este in sprijinul celor mentionate. Sunt un om care are inainte de toate probitate si constiinta.
RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?
R.C.A.: Sunt convinsa ca erau mult mai multe lucruri care puteau fi facute, poate un pic mai multa transparenta, au lipsit poate proiectele, cred ca a lipsit si coeziunea de grup, lucru pe care noi toti il avem in aceasta echipa.
RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?
R.C.A.: Pentru mediere si mediatorii din Romania am construit inca de la autorizare din 2010. In 2011 i-am cunoscut pe colegii din UCMR si as putea sa spun ca din momentul acela am inceput sa construiesc pentru mediere si mediatori. In primul rand eu sunt om de echipa si-mi place ca atunci cand ma intalnesc cu oameni cu aceleasi principii si valori ca si mine sa ma alatur efortului lor si sa dau glas alaturi de ei unor proiecte care sa fie in beneficiul tuturor. M-am gandit intodeauna la interesul meu ca si mediator, ce ar fi bine pentru mine ca si mediator? Ce m-ar multumi ca si mediator? Din acest punct de vedere am actionat. Am avut foarte multe actiuni, vorbesc atat de mine, ca si mediator, prin aparitii la posturile locale, am avut alaturi de colegii mei din Centrul de Mediere Ploiesti, evenimente destul de multe cum ar fi: Caravana Medierii care a fost un eveniment profesional derulat la nivel national alaturi de colegii din UCMR, am avut campanii de informare despre avantajele medierii, am avut protocoale incheiate cu majoritatea institutiilor si organismelor in plan local in Prahova, am scris articole de specialitate, sunt coautor impreuna cu colegii mei din UCMR la o culegere de spete care va aparea pe 25 februarie ”Medierea pe intelesul tuturor”. Am derulat alaturi de colegii din UCMR campanii chiar la nivel international la Bruxelles, intalniri cu diaspora, am avut campanii de informare la Londra, in Grecia. Aceste campanii nu s-au adresat numai comunitatilor romanesti din diaspora s-au adresat si colegilor mediatori din tarile respective. Acestia ne-au povestit din experienta lor, am incercat sa vedem ce putem construi impreuna pe mai departe, am povestit despre ce se intampla la noi, ei ne-au povestit ce se intampla la dansii.
RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?
R.C.A.: Sunt foarte multe proiecte, sunt foarte multe idei. In primul rand e vorba de proiectul la care am lucrat inca de anul trecut. Avem un proiect mai mult decat bun, dar este perfectibil, asteptam propunerile celorlalti colegi, ne propunem descentralizarea profesiei la nivel de judet pentru ca la nivel de judecatorii sunt cele mai multe spete pretabile solutionarii prin mediere. Ne propunem ca acordul de mediere sa capete o forta juridica mai mare ca pana acum, ne propunem sa ne aplecam mai mult asupra perfectionarii mediatorilor, avand in vedere faptul ca medierea este o profesie vocationala, am trecut de faza in care o consideram o profesie nonjuridica, dar trebuie sa ne aplecam asupra calitatii profesionistilor din aceasta profesie. Vreau sa fac cateva precizari privind taxele de timbru care completeaza cadrul legal existent: Avem modificari pe medierea in materie penala, mai ales pe spetele in care sunt implicati minorii si modificari pe ajutorul public extrajudicar care sa se acorde de data aceasta si in materia medierii. Sunt foarte multe alte detalii in acest proiect care reglementeaza mai bine anumite situatii.
RM: Cum va caracterizati ca mediator?
R.C.A.: Imi place sa cred ca sunt un bun ascultator, sunt un bun comunicator, un profesionist care are rabdare inainte de toate, asculta, nu judeca, nu trage concluzii, nu emite judecati si vine in intampinarea nevoii celuilalt.
Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!