Anca Iacob, candidat la alegerile pentru Consiliul de Mediere: ”chiar daca nu vom intra in Consiliul de Mediere, desi este foarte putin probabil acest lucru, obiectivele noastre raman”
Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?
Anca Iacob: De ce? Pentru ca e cazul de o schimbare, este nevoie de o schimbare in mediere si cred ca este momentul potrivit pentru aceasta schimbare. Suntem in echipa potrivita si putem realiza acest lucru.
RM: Ce se va intampla cu proiectele propuse in declaratia de intentie, daca nu va fi aleasa intreaga echipa?
A.I.:Sa stiti ca noi suntem o echipa care isi realizeaza proiectele, isi realizeaza obiectivele, asa suntem obisnuiti cu totii si faptul ca vor fi doar o parte din membrii echipei asta nu inseamna ca proiectele acelea vor ramane suspendate. Asta este specificul nostru si asta vom face de acum incolo. Deci obiectivele noastre le vom realiza indiferent daca vor fi toti membrii echipei in Consiliul de Mediere sau vor fi doar cativa. De asemenea, chiar daca nu vom intra in Consiliul de Mediere, desi este foarte putin probabil acest lucru, obiectivele noastre raman si vom utiliza toate parghiile pe care le detinem in acel moment pentru a ne realiza acele obiective.
RM: Ce considerati ca va recomanda ca membru in Consiliul de Mediere?
A.I.:Este vorba despre experienta pe care am acumulat-o pana acum, este vorba despre capacitatea si dorinta de a face o schimbare in bine in mediere si de a realiza lucruri extraordinare pentru ca asa ne dorim, iar medierea schimba mentalitati. Cred ca pot face acest lucru. Mi-am demonstrat de-a lungul timpului si pot aplica acest lucru la un nivel mai larg.
RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?
A.I.:Imi puneti o intrebare destul de dificila, dar hadeti sa o luam altfel: daca doresc o schimbare inseamna ca doresc sa schimb si sa imbunatatesc tot ce a fost pana acum. Avem o alta viziune care consider ca va da rezultate. Daca vreti sa spun exact ce ma nemultumeste n-as putea sa spun acest lucru. Fiecare a facut ce a putut sa faca.
RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?
A.I.:Am fost la nivel de promovare a medierii in general si a avantajelor acestei minunate profesii , prin impartirea de informatii cu Caravana Medierii in toata tara. Pe plan local, in judetul Constanta am organizat sesiuni de informare, conferinte la care au luat parte judecatori, reprezentanti ai Autoritatii Tutelare, notari si am discutat despre problemele aparute in practica in profesia noastra. Am discutat de asemenea cu reprezentantii primariilor din judet. La un moment dat ne-au pus la dispozitie sediul Centrului de Informare pentru cetateni pentru a spune locuitorilor din localitatea respectiva despre mediere si despre avantajele ei. La nivel de tara am mai organizat si evenimentul Mentor Mediere organizat de doua ori in doi ani pe Centrul de Mediere Ploiesti si UCMR si impreuna cu Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi, noi am participat in calitate de lectori, de formatori. Acolo am impartasit din experienta noastra colegilor care au putut stapani mai bine tehnicile si si-au usurat cat de cat activitatea pe care o au in profesie.
RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?
A.I.:Pai e foarte simplu. Asa cum am spus la inceputul discutiei avem in proiect cateva obiective. Unul din aceste obiective este organizarea la nivel de teritoriu. Este extrem de importanta. De asemenea in modificarea legii medierii este prevazuta introducerea stagiului profesional. Consider ca este de maxima utilitate pentru colegii proaspat intrati in profesia medierii sa le oferim sprijinul necesar pentru inceputul activitatii, un examen unic de intrare in profesie, un examen de definitivat. De ce toate aceste lucruri? Pentru ca auzim din ce in ce mai des ca se vorbeste despre lipsa de profesionalism a mediatorului. Sunt pregatiti mediatorii sau nu sunt pregatiti mediatorii pentru a face fata procedurii de mediere sau pentru a conduce o sedinta de mediere? Mai am un proiect: promovare nationala. Un program de promovare nationala pentru a raspandi informatia la nivelul fiecaru cetatean. Este greu de schimbat mentalitati este adevarat, dar totul se face in timp si totul porneste de undeva. Mai intai trebuie sa cunoasca cetatenii ce face si ce este medierea, ce face un mediator si apoi vor veni la noi, dupa ce stiu cu ce ne ocupam vor veni la noi cu incredere. Un alt punct este instituirea acordului de mediere ca titlu executoriu. Cu siguranta ne-am gandit la toate aceste proiecte, avem si solutiile pentru asta si asta voi face in situatia in care colegii imi vor acorda increderea.
RM: Cum va caracterizati?
A.I.: Stiu sa ascult in primul rand, sunt calma, sunt rabdatoare, perseverenta si imi ating obiectivele.
Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!