Sediul social al firmelor nu va mai fi verificat de Fisc pentru inregistrarea in scopuri de TVA
Inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata se realizeaza, din nou, fara controlul efectuat de Fisc la sediul social al firmelor, in conditiile in care aceasta verificare a fost introdusa in legislatie in anul 2011. Noua masura este prevazuta intr-un act normativ care se aplica din 1 februarie 2015. In plus, recentele dispozitii au eliminat si grila de evaluare a firmelor si punctajul pe care acestea trebuiau sa il obtina pentru a primi codul de TVA.
Ordinul ANAF nr. 17/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la 1 februarie 2015, a modificat criteriile pe care firmele trebuie sa le indeplineasca pentru a se inregistra in scopuri de TVA, potrivit art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal.
Printre principalele modificari aduse de noile reglementari se numara eliminarea controlului sediului social efectuat de ANAF, sustin specialistii NNDKP Consultanta fiscala, conform unui document remis redactiei.
Mai exact, a fost eliminat criteriul potrivit caruia, pentru solutionarea cererilor de inregistrare in scopuri de TVA, organele fiscale verificau daca desfasurarea activitatii economice avea loc la sediul social sau la sediile secundare si daca acestea existau faptic.
Acest criteriu a fost introdus in legislatie in 2011, insa prin Ordinul ANAF nr. 17/2015 acesta nu se mai aplica din 1 februarie 2015. Astfel, inregistrarea in scopuri de TVA se realizeaza din nou fara controlul sediului social, la fel cum se intampla si inainte de 2011.
De asemenea, conform specialistilor NNDKP Consultanta fiscala, noile dispozitii au eliminat si punctajul ce trebuia obtinut de firme in functie de criteriile pe care le indeplineau. Din 1 februarie, firmele nu mai sunt conditionate de obtinerea unui punctaj pentru a obtine codul de TVA.
Desi au fost eliminate doua criterii, totusi Fiscul a introdus din 1 februarie 2015 un nou criteriu care trebuie indeplinit de firme pentru a putea obtine codul de TVA.
Mai exact, pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va evalua, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!