ANAF a publicat Codul fiscal actualizat 2015

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat pe pagina sa de internet cea mai recenta varianta a Codului fiscal, cu actualizarile valabile anul acesta. Noul document cuprinde modificarile introduse prin OG nr. 4/2015.

codul fiscalPuteti consulta Codul fiscal actualizat 2015 direct pe site-ul ANAF.

Fiscul precizeaza ca textul este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.

Varianta actualizata de ANAF cuprinde modificarile introduse prin OG nr. 4/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 74 din 28 ianuarie 2015.

Mai exact, acest act normativ a stabilit categoriile de persoane care sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), desi sunt asigurate la sanatate. De asemenea, documentul a clarificat si categoriile de venituri pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Printre persoanele care nu trebuie sa plateasca CASS, desi sunt asigurate in sistemul de sanatate se numara copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, precum si tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.

Acest act normativ a venit in contextul in care ANAF a trimis recent la mii de copii din judetul Arges solicitari de plata a CASS pe dobanzile realizate pentru alocatiile primite de la stat si pe care nu le-au ridicat din conturile bancare. Situatia s-a produs ca urmare a unor neclaritati existente in Codul fiscal, care insa au fost solutionate prin OG nr. 4/2015.

Important! Ministerul Finantelor a publicat recent, in dezbatere publica, lista contribuabililor carora le va anula contributia de asigurari de sanatate datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezent. Noul proiect de lege publicat de Finante vine doar sa corecteze situatia din ultimii trei ani, avand in vedere ca prevederile OG nr. 4/2015 nu se pot aplica retroactiv.

Printre principalele modificari aduse Codului fiscal de OG nr. 4/2015 se numara si cele referitoare la impozitul pe venit datorat de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, care au intrat in vigoare pe 1 februarie 2015. Concret, de la inceputul acestei luni sunt scutite de impozit veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie