Victor Ciorbea vrea un nou sediu pentru institutia Avocatului Poporului
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi-a expus părerea cu privire la raportul anual de activitate al instituţiei, raport ce a fost înaintat preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, pentru a fi discutat în şedinţa Parlamentului, conform art. 60 din Constituţia României. „O problemă stringentă, rămasă nerezolvată, a cărei soluţionare consider că este absolut necesară în anul 2015, se referă la atribuirea unui sediu pentru instituţia Avocatul Poporului”, subliniază Ciorbea. Mai jos, vă prezentăm comunicatul de presă transmis de către Avocatul Poporului, luni, Avocatura.com.
„Raportul pe care îl prezentăm Camerelor reunite ale Parlamentului României este realizat în îndeplinirea obligaţiei constituţionale şi legale rezultate din prevederile art. 60 din Constituţia României, precum şi ale art. 5 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului republicată, cu modificările şi completările ulterioare. El se referă la activitatea desfăşurată în anul 2014.
Şi în anul 2014 instituţia Avocatul Poporului şi-a îndeplinit rolul de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raport cu autorităţile publice şi a desfăşurat, în acest scop, o activitate susţinută.
Anul 2014 a adus pentru instituţia Avocatului Poporului provocări importante cărora a trebuit să le facă faţă, între care faptul că luna august a anului trecut reprezenta termenul limită de implementare a Protocolului opţional (ratificat de către România prin Legea nr. 109/2009) la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante. Această implementare trebuia să se concretizeze în crearea de către România a Mecanismului naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie, în vederea consolidării protecţiei persoanelor private de libertate în locurile de detenţie.
Subliniez că încă de la preluarea funcţiei de Avocat al Poporului, în luna mai 2014, am avut în vedere aspectele de mai sus şi am dorit să pun capăt unei polemici cu privire la instituţiile sau organizaţiile ce vor îndeplini atribuţiile specifice Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii. Cu toate că mulţi reprezentanţi ai societăţii civile considerau că implementarea şi administrarea unui asemenea Mecanism trebuie să revină organizaţiilor neguvernamentale, am acţionat în vederea preluării acestui rol de către Avocatul Poporului, ca singura instituţie, autonomă şi independentă, cu experienţa necesară pentru preluarea unui domeniu atât de sensibil precum este cel al protecţiei persoanelor private de libertate în locurile de detenţie (circa 2000 de instituţii în care se regăsesc, de la copii instituţionalizaţi la persoane cu dizabilităţi, vârstnici şi respectiv, de la cei aflaţi în arest preventiv la cei care execută pedepse privative de libertate).
Citeste mai departe pe avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!