Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania semnaleaza cresterea nejustificata a taxei clawback si solicita Guvernului verificarea datelor CNAS
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Guvernului verificarea datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creșterii nejustificate a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
„Este nevoie de intervenția Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea imediată a activității CNAS în condițiile în care creșterea coeficientului „p” din calculul taxei clawback la 25% în trimestrul 4 al anului 2014, cel mai mare nivel calculat până în prezent, nu este corelată în niciun fel cu cu datele interne ale companiilor privind creșterea consumului de medicamente. Mai mult, la nivelul anului 2014 creșterea coeficientului „p” este de circa 50% față de 2013, fapt care nu poate fi explicat prin creșterea consumului,” a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.
Coeficientul „p” a crescut la 25,23% în trimestrul 4 al anului 2014 față de numai 20,92% în trimestrul 3. Efectele acestei creșteri a taxei clawback la un nivel nesustenabil vor fi catastrofale atât pentru pacienți, cât și pentru producătorii de medicamente generice: ritmul de dispariție al medicamentelor cu preț accesibil se va accentua, iar restructurările în industria locală de producție de medicamente se vor înmulți.
Nivelul deja ridicat al taxei clawback a forțat producătorii de medicamente generice din România să disponibilizeze numai anul trecut peste 300 de angajați și a determinat o scădere a producției destinate pieței interne cu circa 10%, precum și amânarea unor investiții majore în facilități de producție locale. În plus, din 2011, de când a fost introdusă taxa clawback, au dispărut de pe piață peste 1.300 de medicamente. Mai mult de jumătate dintre acestea, 888 în total, costau mai puțin de 50 de lei, iar 45% erau fabricate în România.
„Un adevărat sabotaj la adresa investitorilor din industria farma”
„Ne confruntăm cu un adevărat sabotaj la adresa investitorilor din industria farma și la o lipsă totală de responsabilitate a autorităților competente care asistă la distrugerea unei industrii strategice pentru economia României și la privarea pacienților români de accesul la tratamente farmaceutice accesibile”, a declarat Damian.
„Dacă nu vor exista schimbări serioase în finanțarea sistemului de sănătate și în modul de calcul al taxei clawback, previziunile pentru 2015, mai ales după actualizarea listei de medicamente compensate cu noi molecule, sunt sumbre pentru medicamentele generice,” a adăugat Damian.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!