Presedintele CSM, Marius Tudose despre metinerea MCV: Avem legi si coduri noi, insa intampinam probleme in ceea ce priveste practica unitara
Președintele CSM, Marius Tudose, a declarat joi, referindu-se la menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), că „detaliile fac diferența”, punctând că avem legi și coduri noi, însă întâmpinăm probleme în ceea ce privește practica unitară.
‘Pentru că întotdeauna detaliile fac diferența. Istoric vorbind, avem deja instituții mature și maturizate. Avem legi și coduri noi, dar încă mai șchiopătăm la practica unitară, mai avem cazuri de corupție sonore, mai avem situații nefericite cu propriii noștri colegi, unii chiar în funcții importante de conducere. Mai avem lipsa de personal și de infrastructură, deci justitia română funcționează bine, dar ca sistem nu lucrează încă în regim’, a declarat Tudose la Radio România Actualități, întrebat fiind despre motivele menținerii mecanismului de monitorizare.
Președintele CSM a arătat că toate progresele consemnate în raportul MCV sunt importante, întrucât fiecare dintre acestea ‘reflectă o creștere calitativă și nu neapărat cantitativă’.
‘Am și un regret legat de eșuarea proiectului privind raționalizarea instanțelor, dar nu exclud reluarea acestui proiect pe baze pragmatice’, a adăugat Marius Tudose.
Referindu-se la atacurile la adresa independenței justiției, acesta a precizat că actualul cadru legal nu oferă pârghii de sancționare efectivă a acestor atacuri. ‘Cadrul legal existent nu ne oferă pârghii de sancționare efectivă decât cel mult la nivel moral și prin aducerea la cunoștința publicului a hotărârilor respective. (…) În proiectul meu managerial am avut în vedere gândirea și elaborarea unor reglementări care să dea efectivitate sancțiunilor privind atingerile aduse la independența sistemului și a justiției, precum și a reputației magistraților și vom lucra în acest sens, implicând nu numai corpul profesional, ci și societatea civilă și instituțiile media’, a declarat Marius Tudose.(AS — autor: Anamaria Toma, editor: Marius Frățilă), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!