Mediul de afaceri despre Loteria Bonurilor Fiscale

 

Guvernul a aprobat miercuri Loteria Bonurilor Fiscale prin care lunar va acorda premii totale de circa 1 mil. lei. Fata de proiectul aflat in dezbatere miercuri s-a aprobat ca din martie clientii sa poata sa nu achite produsul daca nu bon fiscalprimesc bon fiscal. Va reusi statul cu un cost asumat al Loteriei Bonurilor sa combata evaziunea fiscala? Mediul de afaceri atrage atentia ca nu cumparatorul trebuie sa rezolve probleme fiscale, ci ANAF, dar se si intreaba ce va fi mai tentant in final: inselarea statului sau premierea.

Radu Timis, Asociatia Romana a Carnii: M-as oferi sa acord inca 10 bonuri in plus. Statul ar putea avea un aliat in firmele private

Introducerea Loteriei bonurilor fiscale este o masura salutata de Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, care considera ca „impactul va fi unul bun” daca „miza va fi marita”. „Ca si companii private, atunci cand facem campanii publicitare trebuie sa oferim premii pe masura pentru a putea atrage consumatorii. Consider ca autoritatile ar trebui sa ridice miza in acest caz, sunt putine bonuri premiate, nu stiu cat de stimulati vor fi oamenii. Eu m-as oferi sa acord inca 10 bonuri in plus si statul ar putea avea un aliat in firmele private in acest sens. Miza trebuie sa fie mai mare”, a declarat Radu Timis.

Din datele centralizate de catre Pro Agro, evaziunea fiscala pe lantul carnii depaseste in Romania 450 de milioane de euro anual.

Dragos Petrescu: Reducerea TVA la plata cu cardul, mai eficienta contra evaziunii decat Loteria bonurilor

„Cred ca este o initiativa foarte buna. Clientii trebuie incurajati sa exercite presiune asupra agentilor comerciali pentru a le oferi bonul fiscal. Dar este aceasta initiativa un proces de durata? Pentru ca mai dureaza pana cand romanii se vor educa sa ceara bon fiscal”, spune Dragos Petrescu, proprietarul retelei City Grill, din care face parte si restaurantul Caru’ cu Bere.

Antreprenorul roman a mai spus ca nu crede ca introducerea Loteriei bonurilor fiscale este cea mai buna metoda pentru combaterea evaziunii fiscale in Romania. „Nu pot spune ca este o reusita, pentru ca nu rezulta din datele pe care le am. Nu cred ca Loteria bonurilor fiscale va functiona la fel de bine ca alte metode, cum ar fi reducerea TVA la plata cu cardul, pe modelul din Coreea de Sud”, a explicat Dragos Petrescu.

Dan Schwartz: Nu consumatorul trebuie sa rezolve problemele fiscale, ci ANAF-ul

„In primul rand, va avea un efect asupra relatiei mediu de afaceri si consumator. Nu va exista nici o baza legala ca un consumator sa nu achite nota de plata pentru un produs sau serviciu- in masura in care legea nu va fi contestata”, a declarat Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta si audit RSM Scot.

Analistul a adaugat ca „poblema fiscala este una care se rezolva exclusiv intre ANAF si prestatorul de serviciu. Introducerea consumatorului in aceasta ecuatie va duce la conflicte in viata reala. In opinia mea, nu va exista un beneficiu pentru ANAF, consumator sau mediu de afaceri. Aceasta lege va pune ANAF intr-o pozitie de inferioritate. Nu consumatorul trebuie sa rezolve problemele fiscale, ci ANAF-ul”.

Citeste mai departe pe wall-street.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie