Ministrul Justitiei despre Raportul MCV: Este cel mai bun pana in prezent

 

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că raportul MCV publicat miercuri este „cel mai bun până în prezent”, și marchează o serie de „progrese incontestabile”, printre care lupta împotriva corupției și implementarea noilor coduri.

robert cazanciuc„România are astăzi un raport mai bun ca în 2014, fiind cea mai bună evaluare până în prezent. Este pentru cel de-al doilea an consecutiv în care Comisia Europeană constată progrese importante în numeroase domenii și menținerea unui trend puternic pozitiv. Aprecieri importante și documentate figurează în raport la adresa Ministerului Justiției, a sistemului judiciar în ansamblu și a instituțiilor competente în domeniul combaterii corupției — Înalta Curte, DNA, ANI, fiind însă remarcat și spiritul constructiv de cooperare între autoritățile române și Comisia Europeană, dar și consensul în susținerea reformei”, a spus Cazanciuc.

El a arătat că raportul marchează o serie de progrese „incontestabile”, precum intrarea în vigoare a Codurilor penale, fiind apreciat efortul sistemului judiciar de a se adapta noilor dispoziții „fără sincope” și alocarea resurselor umane și financiare necesare pentru implementarea codurilor.

„Rezultatele impresionante ale instituțiilor din sistemul judiciar în lupta anticorupție — Înalta Curte, ANI, DNA, Ministerul Public în ansamblul său, este de asemenea marcat ca atare. În acest context țin să-i felicit pe toți judecătorii și procurorii care au făcut posibile asemenea rezultate, care prin munca depusă au devenit astăzi modele la nivel european”, a mai arătat Robert Cazanciuc.

Ministrul a mai spus că în Raport mai este punctată pozitiv adoptarea strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020, finalizarea de către MJ a proiectului de acces gratuit la legile naționale și adoptarea de către Guvern a programului național de investiții în sediile instanțelor și parchetelor pentru următorii cinci ani.

„Probabil cel mai important motiv de satisfacție este faptul că pentru prima dată raportul vorbește despre caracterul sustenabil al reformei sistemului judiciar, marcând continuarea creșterii încrederii cetățenilor în actul de justiție”, a declarat ministrul Cazanciuc.

Comisia Europeană a adoptat miercuri raportul privind progresele înregistrate de România în ultimele 12 luni în domeniul reformei judiciare și al luptei împotriva corupției, în cadrul MCV.(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie