Centrul de Resurse Juridice solicita ministrului Justitiei dezbatere publica privind infiintarea Agentiei pentru administrarea bunurilor sechestrate

 

Centrul de Resurse Juridice solicită ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de act normativ de înființare a Agenției pentru administrarea bunurilor sechestrate, în condițiile în care a trecut peste o lună de când Guvernul a adoptat un memorandum privind înființarea acestei agenții.

Robert Cazanciuc„Având în vedere că a trecut mai bine de o lună de zile de când Guvernul României a adoptat un Memorandum privind înființarea, în subordinea Ministerului Justiției, a unei agenții dedicată gestionării bunurilor sechestrate în cadru procesual-penal, cu termen de realizare luna martie 2015, iar dezbaterea publică pe acest subiect nu a fost inițiată de instituția pe care o conduceți, Centrul de Resurse Juridice vă propune o serie de recomandări și teme de discuție cu privire misiunea noii agenții și la creșterea gradului de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni. Ne manifestăm disponibilitatea de a dezvolta aceste teme de discuție într-un cadru mai larg de dezbatere la care să participe toți factorii interesați”, se arată în solicitarea CRJ trimisă către MJ.

CRJ arată că tema recuperării produselor infracțiunilor și a creanțelor din infracțiuni este una urgentă cu impact asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare, iar progresul realizat în acest domeniu, de la momentul adoptării Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015 până în prezent, a fost insuficient și există riscul ca o parte importantă a strategiei anticorupție să depășească stadiul asumat de implementare.

Centrul recomandă publicarea Memorandum-ului adoptat în ședința de Guvern din data de 10 decembrie 2014, privind înființarea unei agenții dedicată gestionării bunurilor sechestrate în cadru procesual-penal.

Într-un răspuns adresat CRJ, Guvernul a menționat că Memorandum-ul este un act intern al Guvenului pe care îl poate pune la dispoziție doar instituția inițiatoare, respectiv Ministerul Justiției.

O altă recomandare este separarea bunurilor confiscate din infracțiuni (confiscare specială și confiscare extinsă) de bunurile intrate în proprietatea privată a statului (ex. confiscarea contravențională sau succesiunile vacante) și crearea unui cadru separat de gestionare și valorificare a acestor bunuri ca parte a misiunii instituționale a noii agenții pentru administrarea bunurilor sechestrate, urmând modelul francez (AGRASC).

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie