Insolventa persoanelor fizice

 

A se vedea și dezbaterea Insolvența persoanei fizice, locul unde partenerul debitorului este înrudit cu creditorul, din cadrul proiectului Dezbateri juridice

faliment personal, insolventa persoanelor fiziceNecesitatea elaborării cu celeritate a unei legi privind insolvența persoanelor fizice ridică tot felul de polemici – începând de la faptul că sistemul nostru judiciar nu este pregătit pentru această lege, până la faptul că există patru propuneri de proiect pe masa Comisiei juridice a Camerei Deputaților, proiecte care se dorește a fi unificate într-unul singur într-un timp foarte scurt.

Deocamdată, până la intrarea în vigoare a unei astfel de legi, este utilă o scurtă analiză cu privire la unele aspecte cert reglementate în actualele acte normative, care prezintă și vor prezenta importanță în procedura de insolvență a persoanelor fizice.

Pentru început, ar trebui să ne reamintim câteva lucruri despre persoana fizică și patrimoniul ei, pentru ca apoi să putem înțelege insolvența persoanei fizice.

1. Noul Cod Civil denumește persoana fizică, la art. 25 alin. 2, ca fiind omul, privit individual, ca titular de drepturi și obligații civile. Dintre aceste drepturi și obligații civile, cele care au valoare economică (pot fi evaluate în bani) formează patrimoniul său. Cu alte cuvinte, orice persoană este titulară a unui patrimoniu.

Patrimoniul persoanei fizice este unic, însa el poate face obiectul unei diviziuni sau afectațiuni (art. 31 NCC)[1].

2. Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008[2], persoanele fizice pot desfășura activități economice (i) individual și independent, ca persoane fizice autorizate, ori (ii) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale, ori (iii) ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Ordonanța menționează, pentru toate formele anterior enumerate, faptul că persoanele fizice devin comercianți odată cu înregistrarea în registrul comerțului, denumirea atribuită de Noul Cod Civil acestor persoane fiind de “profesioniști” (art. 3).

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie