Decizia CCR nr. 713/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial

 

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 din data de 23 ianuarie 2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 713/2014 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. III din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

monitorul oficial al romanieiExcepția de neconstituționalitate a fost invocată într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. III din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 9 iulie 2012, prevederi care au următoarea redactare:
„Dispoziţiile art. 17 alin. (4) şi ale art. 18 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică şi mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicată, Curtea reține că legea criticată încalcă principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Legea fundamentală.

În sensul neconstituţionalităţii dispoziţiilor legale criticate, Curtea reţine şi faptul că aceste prevederi transformă, practic, un mandat eligibil, obţinut în urma unor alegeri interne ale mediatorilor, într-un mandat numit în privinţa perioadei care excedează duratei iniţiale a mandatelor, prin prelungirea lor de la 2 la 4 ani şi prin lipsirea mediatorilor de posibilitatea de a-şi alege un nou Consiliu de Mediere la expirarea celor 2 ani prevăzuţi iniţial de lege.

În privinţa efectelor prezentei decizii, Curtea reţine că, având în vedere prevederile art. 147 alin. (1) şi (4) din Constituţie, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, mandatele membrilor Consiliului de Mediere, configurate conform legii criticate, încetează de drept.

Pentru considerentele de mai sus, Curte admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că prevederile art. III din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator sunt neconstituţionale. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie