Cati bani degeaba mananca Fondul de Garantare a Pensiilor?

 

Cele nouă persoane implicate în conducerea şi administrarea Fondului de Garantare a Drepturilor în Sistemul de Pensii Private au consumat în 2013 peste 1,4 milioane de lei iar suma s-a păstrat şi în 2014. Principala sarcină a angaţilor structurii subordonate ASF este să plaseze puţin peste 1 milion de lei în depozite şi titluri de stat.

bani monedeMircea Oancea, directorul general al Fondului de Garantare a Drepturilor în Sistemul de Pensii Private, încasează lunar aproximativ 17.000 de lei sau echivalentul a 4.000 de euro, au arătat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţă. Potrivit acestora, directorul economic al Fondului, Gabriela Crăciunică, ridică, la rândul ei, în jur de 15.500 de lei iar directorul financiar, Decebal Barbu, încasează lunar aproximativ 12.000 de lei, în timp ce contabila instituţiei primeşte circa 5.500 de lei în fiecare lună.

De altfel, bugetul total alocat cheltuielilor cu personalul de către instituţia care trăieşte din contribuţiile administratorilor de fonduri de pensii din România este supradimensionat, având în vedere că structura FGDSPP presupune 3 angajaţi, 3 directori şi 3 membrii ai Consiliului de Adsministraţie). Conducerea este asigurată de Mihai Constantin Şeitan – preşedinte Consiliu de Administraţie (desemnat de către ASF), Mircea Tudor Moldovan – membru CA (desemnat de către APAPR), Ioan Raceu – membru CĂ (desemnat de către Ministerul de Finanţe) şi Mircea Oancea – director general (fost preşedinte al CSSPP). Mai există, de asemenea, un director economic – Gabriela Bleaja Craciunică şi un director financiar – Decebal Barbu.

Mai „preţioşi” decât oamenii din Banca Naţională

În 2013, bugetul alocat cheltuielilor cu personalul a atins 1,4 milioane de lei, iar în 2014 instituţia şi-a propus să rămână la acelaşi nivel. Cu alte cuvinte, fiecare angajat al Fondului consumă anual în jur de 155.000 de lei sau aproape 35.000 de euro. Prin comparaţie, fiecare angajat al Băncii Naţionale a României are alocaţi, în medie, sub 120.000 de lei anual în ciuda faptului că responsabilităţile lor sunt cu mult mai mari decât cele ale angajaţilor şi conducerii FGDSPP.

În fapt, sarcinile angajaţilor de la fond sunt minimale. Cel mai mult de muncă are directorul financiar care, la intervale de un an, trebuie să se ocupe cu plasare lichidităţilor administrate în bănci. Lichidităţile administrate nu sunt nici ele atât de mari încât să ridice probleme privind plasarea în diverse forme de investiţii. Suma este mai mică chiar şi decât bugetul de cheltuieli cu personalul.

FGDSPP a fost constituit prin lege pentru a ajuta la acoperirea integrală a pagubelor suferite de contributori în situaţia în care unul dintre fondurile de pensii administrate privat ar avea probleme. Fondul nu este însă nici pe departe principala „centură de siguranţă”. economica.net

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie