Mandatul ilegal al membrilor Consiliului de Mediere
S-a publicat pe site-ul Curții Constituționale a României și în M.OF.R. nr. 56/23.01.2015 Decizia CCR nr. 713/4.12.2014 care a declarat neconstituțional art. III din legea nr. 115/2012 care prelungea de la 2 la 4 ani mandatul în curs al membrilor Consiliului de mediere. Ceea ce am spus noi din acea zi se va întâmpla: de la publicareadeciziei MANDATUL MEMBRILOR C.M. ÎNCETEAZĂ DE DREPT! În aceste condiții aceștia nu pot să-și mai exercite mandatul și deci, atribuțiile legale. Noi le-am cerut de atunci să grăbească alegerile și să stabilească printr-o hotărâre starea de interimat cu ajutorul comisiei consultative dar s-a refuzat! Să vedem acum ce mai fac aceștia cu H CM 52/2014 și procedurile de alegeri în care și-au atribuții în continuare până la predarea mandatului! Citez din Decizia CCR 713/2014:
”19. În concluzie, în jurisprudența sa, Curtea a apreciat că atât scurtarea, cât şi prelungirea mandatelor în exerciţiu încalcă prevederile art.15 alin.(2) din Constituţie.
20. În sensul neconstituționalității dispozițiilor legale criticate Curtea reţine și faptul că aceste prevederi transformă, practic, un mandat eligibil, obținut în urma unor alegeri interne ale mediatorilor, într-un mandat numit în privinţa perioadei care excedează duratei iniţiale a mandatelor, prin prelungirea lor de la 2 la 4 ani și prin lipsirea mediatorilor de posibilitatea de a-și alege un nou Consiliu de mediere la expirarea celor 2 ani prevăzuți inițial de lege.
21. Rezultă, prin urmare, un mandat hibrid, cu o natură juridică mixtă, pe de o parte eligibil, pe de altă parte, numit, ceea ce reprezintă o îndepărtare faţă de natura juridică eligibilă a mandatelor membrilor Consiliului de mediere. Aşadar, prin redimensionarea unor mandate în curs s-a ajuns nu doar la creşterea duratei acestora, dar şi la modificarea naturii lor juridice, ceea ce vine în contradicţie cu prevederile art.15 alin.(2) din Constituţie.
22. În privinţa efectelor prezentei decizii, Curtea reţine că, având în vedere prevederile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Partea I, mandatele configurate conform legii criticate încetează de drept.”
S-a terminat circul și începe haosul privind activitatea corpului profesional al mediatorilor! Ceea ce au vrut membrii CM cu acceptarea tacită a marii majorități a asociațiilor și mediatorilor s-a ”reușit”: de maine NU MAI AVEM CONSILIU DE MEDIERE! NU EXISTĂ ORGAN INTERIMAR DESEMNAT, AȘA CUM A PROPUS ȘI A INSISTAT ASOCIAȚIA MEDIATORILOR GALAȚI! Bravos!
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!