Onorariile avocatilor se modifica
Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Justiţiei urmează să semneze un nou protocol pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi / sau de reprezentare ori de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Potrivit Decanului Baroului Vrancea, faţă de forma propusă iniţial de UNBR au fost aduse câteva modificări, însă majoritatea vin în ajutorul avocaţilor.
În noiembrie, avocatul Ioan Ioanovici, în calitate de Decan al Baroului Vrancea, atrăgea atenţia asupra necesităţii semnării unui nou protocol pentru onorariile apărătorilor din oficiu, care urma să modifice pozitiv sumele pentru serviciile de asistenţă judiciară. Protocolul exista pe masa ministrului Justiţiei, într-o formă propusă de UNBR încă din vara anului trecut, însă la acel moment nu exista niciun semnal că doleanţele avocaţilor fuseseră luate în seamă. Zilele acestea, Barourile din ţară au primit însă de la Ministerul Justiţiei o nouă variantă a protocolului, care se pare că va intra în vigoare în acest an.
Potrivit Decanului Ioanovici, Ministerul Justiţiei a intervenit, în bine, pe articolele din protocol. „Au fost modificate în parte unele articole, în ceea ce priveşte formularea, dar şi cuantumul onorariilor obligatorii. Iniţial, protocolul acesta a fost trimis către Ministerul Justiţiei din partea Barourilor, acum a fost revizuit şi semnat. Este bine că au răspuns pozitiv la solicitările noastre. Noi am trimis de nenumărate ori adrese şi memorii către ministrul Justiţiei, pentru că erau diferenţe mari, plăţile nu se făceau la timp, plus că deplasările nu se decontau. Acum s-a intervenit aici, prin articolul 13 din protocol.
Este important acest protocol, pentru că sunt avocaţi tineri care nu au foarte multe procese. Mai ales acum, prin modificarea Codurilor, a apariţiei Ordonanţei de Guvern 80/2013, unde taxele de timbru sunt exagerate. Aceasta, în condiţiile în care veniturile sunt mai mici decât orice ţară din Uniunea Europeană.
Şi în continuare articolul 200 din Noul Cod de Procedură Civilă creează dificultăţi, la fel şi 201, 203, până la 207 chiar. În acest sens am trimis memorii la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Ministerul Justiţiei, pentru că legile pot fi modificate. Dar CSM nu a fost de acord, deoarece s-a motivat că prin aceste articole procedura se derulează mai rapid. Şi am ajuns la concluzia că, atât CSM, cât şi Ministerul Justiţiei, chiar dacă participă la consiliile şi congresele noastre, tratează cu prea mare uşurinţă propunerile noastre.
Noi venim mereu cu propuneri, care cu siguranţă ar îmbunătăţi activitatea avocaţilor, a proceselor şi venim în ajutorul justiţiabililor. Consider că aceste propuneri ar trebui analizate cu celeritate, pentru că sunt convins că oricare dintre acestea ar garanta accesul la justiţie al cetăţenilor. Şi tocmai de aceea sunt Codurile.
Vezi documentul oficial pe avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!