ANRE data in judecata de Electrica
Grupul Electrica a anunţat, ieri, că a dat în judecată ANRE (reglementatorul pieţei de energie) ca să anuleze ordinul prin care i-a diminuat rata reglementată a rentabilităţii aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Acţiuni în instanţă similare au fost iniţiate şi de filialele Electrica de distribuţie (Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord).
Rata reglementată a rentabilităţii pentru distribuitorii de electricitate din ţara noastră a scăzut de la 8,52% la 7,7% începând cu 1 ianuarie 2015, în urma deciziei luate de ANRE la finele anului trecut.
Această diminuare operată de ANRE presupune un profit mai mic pentru operatori (implicit dividende mai mici pentru acţionari), respectiv o diminuare a sumelor investite şi care sunt recuperate prin tariful de distribuţie perceput de companii, potrivit unor surse din piaţă.
Până acum, doar Electrica a contestat acest ordin, dar unii spun că nu este exclus ca şi ceilalţi operatori (CEZ, E.ON şi Enel) să iniţieze acţiuni similare în instanţă.
La finele anului trecut, Fondul Proprietatea, care deţine pachete minoritare de acţiuni la operatorii de distribuţie prezenţi pe piaţa noastră, a anunţat că decizia ANRE conduce la o reducere de circa 12% a profitabilităţii operatorilor.
„Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea, precum şi Newtyn Management, ING Pensii şi Evermore Global Advisors, sunt îngrijoraţi de schimbările aprobate de către ANRE la metodologia pentru stabilirea Ratei Reglementate a Rentabilităţii (RRR), precum şi de reducerea propusă recent de către ANRE a RRR”, arată un comunicat al fondului.
Fondul a afirmat că schimbările constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil şi imprevizibil, împiedicând astfel companiile să îşi asume programe de investiţii, în contextul în care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură. Mai mult, aceste modificări legislative, fiscale şi comerciale neaşteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesaţi de furnizarea de capital în cadrul unui mediu de reglementare atât de imprevizibil, acuză Fondul Proprietatea, care consideră că modificările ar putea pune în pericol şi succesul oricăror listări sau privatizări ale companiilor de stat din România pe Bursa de Valori Bucureşti.
În nota de fundamentare care a stat la baza diminuării profitabilităţii distribuitorilor de electricitate, ANRE arată că, pentru evitarea recunoaşterii în cadrul structurii tarifelor reglementate de distribuţie a unor costuri de capital excesive, începând cu cel de-al doilea an al perioadei de reglementare, are dreptul să revizuiască valoarea RRR în funcţie de evoluţia parametrilor luaţi în considerare la determinarea acesteia.
Specialiştii ANRE susţin că au constatat o scădere semnificativă a valorii ratei rentabilităţii investiţiilor fără risc (Rf), în cursul anului 2014, ca urmare a reducerii ratelor dobânzilor din cadrul prospectelor de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark.
În aceste condiţii, a fost determinată noua valoare a RRR, aplicată de la 1 ianuarie 2015. Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!