Functia de Avocat al Poporului ar trebui sa depinda de votul cetatenilor

 

O discuţie purtată la finele anului trecut de Avocatul Poporului cu reprezentanţii unor protestatari au scos la iveală că ar fi benefic ca această funcţie să depindă de votul cetăţenilor. Dacă protestatarii i-au reproşat lui Victor Ciorbea mai multe lacune din activitatea sa ca Avocat al Poporului, acesta a încercat să pareze acuzaţiile cu exemplele unor realizări. În final, Ciorbea a admis că „prin alegerea în mod direct, de către cetăţeni, Avocatul Poporului va căpăta mai multă legitimitate”.

avocatul poporuluiAvocatul Poporului a „dat seama” în faţa unor protestatari veniţi în decembrie în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de activitatea acestuia şi de lipsa de implicare „în protejarea drepturilor fundamentale ale omului”. Printre altele, i-a fost reproşată pasivitatea vizavi de Legea pentru alegerea Preşedintelui României, ordonanţa traseiştilor şi evenimentele de la Pungeşti. În replică, Victor Ciorbea a bifat la realizări crearea Departamentului pentru prevenirea torturii din cadrul instituţiei, dar şi faptul că „a crescut foarte mult numărul de petiţii, audienţe, sesizări din oficiu şi anchete”. În comunicatul de presă postat pe pagina AvP nu se precizează decât succint discuţiile dintre părţi, cert este că la un moment dat interlocutorii lui Ciorbea au subliniat – şi acesta a încuviinţat- că ar fi benefic ca Avocatul Poporului să fie ales de Popor!

„În cadrul convorbirilor, membrii delegaţiei de protestatari au exprimat opinia potrivit căreia, în viitor, Avocatul Poporului va trebui ales de către cetăţeni, prin vot direct, punct de vedere împărtaşit şi de către domnul Victor Ciorbea. … Domnul Victor Ciorbea a adăugat faptul că, prin alegerea în mod direct, de către cetăţeni, Avocatul Poporului va căpăta mai multă legitimitate, dar în acelaşi timp va trebui să se aibă în vedere o procedură de revocare similară celei de numire”, se arată în comunicatul aflat pe site-ul AvP.

În prezent, Avocatul Poporului este numit – mai mult sau mai puţin politic – pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar mandatul poate fi reînnoit o singură dată. Practic, după propunerile venite din partea Camerei Deputaţilor şi Senatului, candidaţii sunt audiaţi de comisiile juridice, iar cel care are cele mai multe voturi din partea parlamentarilor prezenţi câştigă.

Citeste articolul integral pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie