CCR decide miercuri constitutionalitatea Legii securitatii cibernetice

 

SRI iese la atac: legea securitatii cibernetice este indispensabilă pentru a lupta cu spionii, pe Internet, şi pentru a proteja mai bine instituţiile statului. APADOR-CH şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet contraatacă: legea, aşa cum a trecut de Parlament, încalcă dreptul la viaţă privată şi secretul corespondenţei. Săbiile se ascut, în contextul în care judecătorii CCR urmează să ia o decizie miercuri.

ciocan curtea constitutionalaOctombrie Rosu, Mini Duke sau Epic Turla sunt doar trei dintre cele mai puternice atacuri cibernetice din ultimii ani, cu ţinte în zeci de ţări, inclusiv în România.

În acest context, Legea Securităţii Cibernetice este indispensabilă, susţine SRI. Pentru că prevede înfiinţarea unui Sistem Naţional de Securitate Cibernetică, ce va fi coordonat de CSAT, şi a unui sistem naţional de alertă. Un articol din lege este insa vehement criticat: acela prin care serviciile secrete şi instituţiile de forţă din România obţin acces doar în baza unei cereri către furnizorul de internet.

SRI explică: într-o primă fază, de interes sunt doar datele tehnice din fişierele de tip log, pentru a stabili dacă e vorba de un virus sau o persoană este implicată într-un atac pe internet. Ulterior, dacă cercetările se extind şi sunt suspectate persoane, accesul la echipamente se va face doar în baza unui mandat de la judecător, pentru explica SRI.

PNL a atacat legea la Curtea Constitutionala. Judecătorii vor decide miercuri dacă legea respectă drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Alte două legi – cea privind reţinerea datelor, aşa zisa lege Big Brother, şi cea privind cartelele preplătite şi regimul comunicaţiilor electronice – au fost declarate neconstituţionale, pentru că încălcau drepturile omului. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie