Cate procese a pierdut in 2014 Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor?

 

Anchetele penale derulate de procurori pe tema retrocedărilor ilegale au stârnit reacţii cel puţin ciudate din partea oficialilor Auto­ri­tăţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aceştia ezi­tând, cu încălcarea prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice, să răspundă solicitării Curierului Naţional, deşi întrebările erau mai mult decât pertinente, referindu-se mai degrabă la datele statistice deţinute de instituţie.

anrpSuflând şi în iaurt de frică să nu se ardă cu ciorba, ANRP a răspuns după 43 de zile de la data când i-a fost remisă solicitarea, deşi Legea 544 prevede clar că solicitantul trebuie înştiinţat în termen de 10 zile în cazul în care întocmirea răspunsului necesită o perioadă mai mare de timp, încălcând astfel şi termenul maxim stipulat de actul normativ, respectiv 30 de zile.

În plus, Autoritatea a omis (întâmplător sau cu rea-credinţă?) să răspundă punctual întrebărilor Curierului Naţional, evitând fără tact întrebările privind numărul de procese pierdute sau câştigate anul trecut…

În urma solicitării remise ANRP la data de 2 decembrie 2014, instituţia ne-a informat prin mail la data de 9 ianuarie că vom primi răspuns zilele următoare şi că adresa este întocmită „dar trebuie văzută de domnul preşedinte”.

Răspunsul, trunchiat, ne-a fost remis la data de 14 ianuarie 2015, la insistenţele noastre, reprezentanţi ai instituţiei informându-ne telefonic în aceeaşi zi că „Autoritatea nu a pierdut procese, ci au câştigat reclamanţii pentru că aveau dreptate”. Precizările solicitate de Curierul Naţional la 14 ianuarie nu au primit nici până astăzi răspuns.

1.120 de decizii de compensare, în cuantum de 535.710.981 puncte

Întrebată câte dosare a soluţio­nat în 2014, ANRP ne-a informat că s-au analizat anul trecut, de către Comisia Naţională pentru Com­pensarea Imobilelor (C.N.C.I.), „3.358 de dosare de despăgubire constituite în temeiul legilor fondului funciar şi Legii nr. 10/2001”. „Dintre acestea, au fost soluţionate 2.879 de dosare, fiind emise 1.120 de decizii de compensare, în cuantum de 535.710.981 puncte; 1.365 de decizii de invalidare; 394 de titluri de despăgubire în cuantum de 687.952.552 lei. Titlurile de despăgubire au fost emise în dosare în care cuantumul despăgubirilor a fost stabilit prin hotărâri judecătoreşti, dar şi în dosare aprobate în perioada 2007-2011 de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despă­gubirilor (C.C.S.D.) pentru care nu se întocmise titlul de despăgubire. Titlurile de despăgubire emise în baza Legii nr. 165/2013 se plătesc în cinci ani, în tranşe anuale egale”, a informat Autoritatea.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie