Comunicarea in societate

 

Comunicarea nu este un subiect, ci o arie de studii interdisciplinare, deci presupune o multitudine de abordari interdisciplinare. Comunicarea este interactiune sociala prin intermediul mesajelor.

comunicareMesajele pot fi verbale, nonverbale, paraverbale, scrise, telefonice, prin culori, etc. Pentru fiecare tip de mesaj exista coduri (limbaj) pe care fiecare individ trebuie sa-l poata descifra cat mai exact astfel incat mesajul sa fie cat mai corect receptionat.

Pentru o cat mai corecta intelegere a unui mesaj de orice fel trebuie sa tinem cont de cei trei C ai comunicarii:

  • Context
  • Convergenta
  • Alti microindicatori Corpus

Fara intelegerea celor trei C nu putem vorbi de o interpretare corecta a ceea ce doreste sa transmita un emitator receptorului sau receptorilor.

Corpul uman transmite circa 10 coduri prezentationale care descifrate, intelese, transmise intr-un mod cat mai corect va face ca oamenii sa se inteleaga mai bine, sa comunice mai eficient.

Traim azi in secolul XXI si observam cat de putin inteleg oamenii sa comunice asertiv. Foarte multi oameni nu cunosc conceptul de asertivitate si cauta sa impuna celorlalti propriul lor sistem de valori, propriile atitudini, propria lor experienta de viata, fapt ce duce, in timp, la o cultura conflictuala.

Tinerii au nevoie sa stie sa comunice intre ei, sa stie sa aplice corect principiile comunicarii, nu doar in societate, cat mai ales in intimitate, pentru a evita statistica sumbra a divorturilor, dupa o perioada mai mica de 7-10 ani.

O educatie bazata pe comunicare, pe asertivitate si pe descifrarea cat mai exacta a elementelor comunicarii va crea cu siguranta in timp o cultura pentru dialog si comunicare, strict necesara in procesul permanent de evolutie a intregii societati, atat la nivel national, cat si la nivel international.

Ion Dedu, mediereinromania.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie