Avocatul Poporului: Civilii si militarii ar trebui sa beneficieze de tratament juridic diferit in cazul in care sunt cercetati in acelasi dosar
Avocatul Poporului critică constituţionalitatea a două alineate din articolul 56 Cod Procedură Penală, în acest sens fiind înaintată o excepţie către Curtea Constituţională. Potrivit documentului publicat pe pagina AvP, în cazul în care sunt cercetaţi în acelaşi dosar, civilii şi militarii ar trebui să beneficieze de un tratament juridic diferit.
Avocatul Poporului a trimis către CCR o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la prevederile articolului 56 alineatul 4 şi 5 din Codul de Procedură Penală. Potrivit acestora, „urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de militari se efectuează, în mod obligatoriu, de procurorul militar” şi „procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secţiilor militare ale parchetelor efectuează urmărirea penală potrivit competenţei parchetului din care fac parte, faţă de toţi participanţii la săvârşirea infracţiunilor comise de militari, urmând a fi sesizată instanţa competentă potrivit art. 44”.
Excepţia, trimisă de Avocatul Poporului pe 5 decembrie, se află încă în faza de raport la Curtea Constituţională. Potrivit documentului făcut public de AvP, prevederile legale menţionate ar aduce „atingere dispoziţiilor constituţionale. În primul rând, nu respectă exigenţele constituţionale care privesc calitatea legii sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii.
Destinatarul normei nu poate identifica situaţiile concrete în care urmărirea penală se efectuează de procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secţiilor militare ale parchetelor. Din textele legale criticate reiese că procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secţiilor militare ale parchetelor efectuează urmărirea penală potrivit competenţei parchetului din care fac parte, faţă de toţi participanţii la săvârşirea infracţiunilor comise de militari.
Or, efectuarea urmăririi penale şi faţă de un participant civil de către procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secţiilor militare ale parchetelor este de natură să înfrângă principiul egalităţii în drepturi, dat fiind faptul că persoanele vizate de norma legală nu se află în aceeeaşi situaţie.
Nu se poate afirma că un participant civil se află în aceeaşi situaţie cu un participant militar, fiind evident că aceste persoane se află în situaţii diferite. Considerăm că lipsa calităţii de militar a unuia sau unora dintre participanţi constituie o justificare raţională şi rezonabilă a instituirii unui tratament juridic diferit în cazul acestora”, susţine Avocatul Poporului.
Concluzia? „Considerăm că dispoziţiile articolului 56 alineatul 4 şi 5 din Codul de Procedură Penală sunt constituţionale în măsura în care acestea nu se aplică şi participanţilor civili la săvârşirea infracţiunilor comise de militari”, se arată în document. Nicoleta Cristea, avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!