Taxa pe stalp redusa la 1% se aplica de vineri, 16 ianuarie 2015

 

Taxa pe constructiile speciale, denumita si „taxa pe stalp”, a fost redusa de la 1,5% la 1%, printr-un act normativ care va intra in vigoare vineri. De asemenea, documentul a modificat si modul de calcul al acestui impozit.

stalpiImpozitul pe constructiile speciale este reglementat prin OUG nr. 102/2013, insa desi aceasta ordonanta este in vigoare din 1 ianuarie 2014, totusi, potrivit normelor de tehnica legislativa, pentru a produce efecte in continuare, trebuie adoptata prin lege de Parlament.

OUG nr. 102/2013 a fost aprobata de abia acum, prin Legea nr. 11/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2014 si care va intra in vigoare pe 16 ianuarie 2015. (Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 102/2013 a fost aprobat de Senat in februarie 2014 si adoptat prin vot final de Camera Deputatilor pe 19 decembrie 2014.)

Legea nr. 11/2015 a aprobat cu modificari OUG nr. 102/2013, astfel ca a redus nivelul „taxei pe stalp” si a modificat modul de calcul al acesteia.

Mai exact, impozitul pe constructiile speciale a fost redus de la 1,5% la 1%, iar noua valoare se va aplica din 16 ianuarie.

In plus, noile dispozitii au schimbat si modul de calcul al impozitului pe constructiile speciale, stabilind ca din 2015, impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 296^34 din Codul fiscal, din care se scade:

  • valoarea cladirilor, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri;
  • valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la constructii inchiriate, luate in administrare sau in folosinta;
  • valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere a constructiilor, aflate sau care urmeaza sa fie trecute, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
  • valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9 «Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole» din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare;

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie